Astfel, cei peste 20.000 de șoferi care își oferă serviciile de taxi la nivel național prin intermediul aplicației Clever, au onorat în această perioadă peste 1 milion de curse, cele mai multe cereri fiind înregistrate în orașele București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași. Numărul comenzilor a fost mai mare cu 80% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În luna decembrie, pasagerii au avut nevoie, în medie, de 4-5 încercări pentru a găsi o mașină, situație care reflectă dificultățile cu care infrastructura de mobilitate a orașelor se confruntă in principalele zone urbane din țară. Motivele care stau la baza acestei evoluții negative sunt traficul din ce in ce mai aglomerat, lipsa acută a locurilor de parcare în interiorul orașelor, totul în contextul evenimentelor specifice sărbătorilor de iarnă: goană după cadouri și cumpărături, dar și petrecerile de încheiere de an ale companiilor.
În București, printre cele mai populare destinații conform aplicației Clever au fost și în acest an centrele comerciale, gările și aeroportul. Cele mai aglomerate ore sunt orele de vârf când se înregistrează peste 400 comenzi pe minut. Este de asemeea și perioada din zi în care rata de onorabilitate scade sub 50%, fiind evident că rețeaua actuală de taxiuri este cu mult depășită de nevoia de deplasare a locuitorilor.
@Marile orașe se confruntă cu o problemă gravă la nivelul infrastructurii de transport public. Situația atinge cote alarmante în capitală în perioada sărbătorilor de iarnă, când nevoia de transport a bucureștenilor depășește cu mult capacitatea de absorbție a rețelei locale. În general, dar mai ales în această perioadă, serviciile de taxi asigură o rată de onorabilitate mult inferioară cererii. Problema industriei de taxi provine din prevederile legislației actuale care impune o limitare artificială a autorizațiilor de taxi, fără a ține cont de numărul real de locuitori sau nevoile actuale de mobilitate urbană. În 2019, realitatea pieței arată fundamental diferit, fapt care impune o actualizare a cadrului legal în direcția liberalizării pieței licențelor și dezvoltării de metode de transport alternativ care să complementeze opțiunile existente. Clever Taxi va continua investițiile strategice pentru a oferi soluții eficiente de mobilitate pentru orașele din România și utilizatorii platformei”, a declarat Andrei Frunză, General Manager Clever Taxi.
Numărul total de curse efectuate de către șoferii parteneri Clever în această perioadă a fost de peste un milion. Cererea pentru mobilitate urbană din capitală se afla într-o evoluție accelerata. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, doar în aplicația Clever, numărul de comenzi a crescut cu 80 la sută.
La nivelul capitalei există în acest moment un număr de 5.000 șoferi acreditați pentru a desfășura servicii profesioniste de taximetrie, conform legii 38/2003 care prevede ca numărul de șoferi acreditați să fie de 4 la 1.000 locuitori. În prezent, în Parlament există mai multe propuneri legislative care urmăresc reglementarea unui serviciu de transport alternativ pentru a răspunde cererii din piață.
Aplicația Clever Taxi a fost fondată în 2010 și este prima aplicație de e-hailling din România care permite atât plata cash a cursei, cât și plata direct din aplicație, prin card bancar. Cu 1 milion de utilizatori și peste 20.000 de șoferi înregistrați, Clever Taxi a revoluționat mobilitatea urbană din România. Compania are peste 60 de angajați și este prezentă în peste 20 de orașe din România. În luna iunie 2017, business-ul Clever Taxi a fost achiziționat de grupul Intelligent Apps, înființat în 2009, parte a companiei Daimler Mobility Services. Din același grup fac parte aplicațiile Mytaxi (disponibilă în 9 țări din Europa) și Beat (activă în Grecia, Peru, Chile și Columbia). Intelligent Apps are 16 milioane de utilizatori în 14 țări și 100 de orașe, fiind cea mai mare aplicație de mobilitate urbană din Europa.