Acest număr este, însă, doar o estimare şi nu se bazează pe descoperirea unei astfel de planete, subliniază experţii.
Cercetătorii au folosit informaţiile strânse de telescopul Kepler de la NASA. Ei au studiat 3.897 de pitice roşii – stele mai mici şi mai puţin luminoase decât Soarele nostru – şi au aflat că ar exista 95 de posibile exoplanete în jurul lor. Trei dintre acestea ar fi de mărimea Pământului şi orbitează stelele în zona Goldilocks, adică unde este posibilă existenţa apei lichide şi a vieţii aşa cum o ştim noi.
Kepler nu poate detecta toate planetele din jurul stelelor monitorizate, întrucât acestea nu se află în poziţia potrivită pentru a fi observate. Luând acest lucru în calcul, circa 6% din piticele roşii din Calea Lactee ar găzdui o planetă asemănătoare Pământului, spun astronomii.
Circa 75% din cele 100 de miliarde de stele din galaxia noastră sunt pitice roşii, ceea ce înseamnă că există 4,5 miliarde de planete precum Pământul. Echipa a subliniat, însă, că aceasta este doar o estimare. La 30 de ani lumină faţă de Soarele nostru există 248 de pitice roşii, crede echipa de la Research Consortium on Nearby Stars.
Astronomii cred, prin urmare, că putem găsi o planetă ca a nostră la circa 13 ani lumină distanţă faţă de Terra. Dacă galaxia noastră ar fi de mărimea SUA, 13 ani lumină înseamnă o plimbare prin Central Park din New York, explică Courtney Dressing, principalul autor al studiului.
Cea mai apropiată pitică roşie este Proxima Centauri, aflată la 4.2 ani lumină în sistemul Alpha Centauri. Anul trecut, experţii au anunţat descoperirea unei planete de mărimea Pământului, însă extrem de fierbinte, care obitează în jurul stelei Alpha Centauri Bb, o altă stea din sistem.