Pe 13 mai, Luigi Brugnaro, un om de afaceri, obţinuse concesionarea pe 99 de ani a insulei, câştigând în detrimentul unei asociaţii locale care dorea să o transforme într-un spaţiu cultural. Omul de afaceri, preşedinte al unui holding de 19 firme, câştigase licitaţia cu o ofertă de 513.000 de euro, pe când asociaţia ‘Poveglia per tutti’ fusese dispusă să plătească doar 160.000 de euro.
Agenţia italiană care a organizat licitaţia şi care a avut la dispoziţie 30 de zile pentru a analiza ofertele, a respins marţi oferta câştigătoare, considerând suma ‘insuficientă’, potrivit unui comunicat al asociaţiei ‘Poveglia per tutti’, difuzat miercuri.
Asociaţia s-a declarat ‘mulţumită de acest rezultat, aşteptat de altfel’. Ea se oferă să administreze insula printr-un ‘proiect participativ şi asociativ’, insistând pe ‘necesitatea păstrării patrimoniului pentru viitoarele generaţii, cu atât mai mult când este vorba despre o valoare istorică, culturală, arhitecturală, naturală şi peisagistică’.
Unul dintre cele mai bântuite locuri de pe Pământ
Insula de 7,5 ha, situată în apropierea celebrei plaje Lido, era loc de carantină pentru echipajele vapoarelor care veneau la Veneţia în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, fiind în acelaşi timp şi un element de apărare al oraşului, cu fortul său octogonal. În secolul al XX-lea, a existat pe insulă un centru pentru bolnavi mintal. Din anul 1960, a început să fie părăsită şi mai multe dintre clădirile sale, printre care o biserică, un spital şi o închisoare, se degradează pe zi ce trece.
Din cauza trecutului său înspăimântător, insula are reputaţia unuia dintre cele mai bântuite locuri de pe Pământ.
Asociaţia Poveglia intenţionează, dacă i se acceptă oferta, să pună în practică o serie de ‘iniţiative economice’, printre care să deschidă o şcoală de navigaţie, o cafenea şi un centru de cercetări arheologice.