Francisca Susano s-a născut pe 11 septembrie 1897, înainte ca țara să-şi obţină independentă de sub dominația spaniolă (1898). Ea supraviețuit pandemiei de variolă din anii 1900, epidemiei de holeră din 1905 și pandemiei de gripă spaniolă din 1918. În luna septembrie a acestui an, Guinness World Records încă verifica documentele necesare pentru ca ea să fie declarată oficial drept cea mai în vârstă persoană în viață din lume, scrie CNN Filipine.
În aceeași lună, reprezentantul Partidului Vârstnicilor, Rodolfo Ordanes, a depus o rezoluție prin care cerea Camerei Reprezentanților să îi acorde bătrânei un cadou în numerar de un milion de pessos filipinezi (apr. 17.500 euro) în semn de recunoaștere a „realizării sale monumentale” și să o ajute pe ea și familia ei în special pe timpul pandemiei de Covid 19.
Ea a avut 14 copii, dintre care cel mai mare are 99 de ani.
Până anul trecut, Francisca Susano era capabilă să vorbească fluent, să meargă și să cânte la muzicuţă. Dieta ei a constat din legume și puțină carne, dar fără carne de porc. Ea susține că viața ei lungă este rezultatul perspectivei sale pozitive asupra vieții, al unei diete sănătoase și al abstinenței de la alcool.
Citeşte şi A murit cel mai bătrân bărbat din lume. Avea 127 de ani
Oficialii au declarat că Susano va fi testată pentru COVID-19, deși au adăugat că supercentenara nu a prezentat niciun simptom al bolii virale înainte de deces.
Potrivit Grupului de Cercetare în Gerontologie, care ține evidenţa celor mai în vârstă oameni din lume, există pe glob între 300 şi 450 de supercentenari care au cel puţin 110 ani.