Cea mai bună carne pentru creier este cea care provine de la pește, este de părere medicul Vlad Ciurea.
”În creier, forma de carne de la care îi care îi vine proteina, îi vine de la pește. Cei mai buni pești sunt peștii marini care se duc exact ca o proteină care îi convine organismului și acel Omega, care are două forme de colesterol. Forma de colesterol benefică și forma mai puțin benefică. Dar acestea se potrivesc exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică de la nivelul creierului. Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic sau la undiță.
Se consideră că peștele marin este cel mai bun, bineînțeles că somonul sălbatic, nu cel de crescătorie.
Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă. Sunt dovedite aceste lucruri. Și România, într-adevăr, a trecut treptat de la alimentația care a fost predominant cu carne, a trecut spre alimentația vegetală și alimentația cu pește.
Citește și: Cele şapte alimente congelate pe care nu trebuie să le mai cumperi. Avertismentul specialiştilor
La pești, cei statici, de pe fundul apei, nu sunt atât de benefici pentru creier”, a explicat Vlad Ciurea, la Antena 3.
Nici carnea de curcan nu este de evitat, mai spune medicul.
”Iar din carne, pentru că există și carne foarte bună pentru creier, se consideră că cea mai low calories, cea mai cu puține calorii, este carnea de curcan. Și este foarte bună! Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului”, a mai spus celebrul neurochirurg.
Citește și: Cât timp e bine să ții carnea de porc la congelator. Toate gospodinele ar trebui să știe asta
Mulți credincioși țin post în această perioadă. Au renunțat la carne, lactate și branzeturi, dar și la ouă. Consumă în schimb legume și pește, în zilele în care este dezlegare la pește.
Nutriționiștii atrag atenția că mâncarea considerată de post poate fi o bomba calorică sau poate dăuna grav sănătății, potrivit doc.ro.
Mezelurile vegetale
În general, mezelurile din carne sunt nesănătoase, mai ales dacă sunt consumate zi de zi, iar cele pe bază de proteine vegetale nu fac excepție. Salamul din soia, crenvurștii vegetali și alte produse similare nu trebuie consumate în exces în perioada postului, întrucât pot conține o mulțime de aditivi suspecți sau nocivi.
Pateul vegetal
Bogat în E-uri, grăsimi nesănătoase, gluten, amidon și sare în exces, pateul vegetal din comerț ar trebui evitat în perioada postului.
Alimentele semipreparate
Semipreparatele, fie ele și de post, tot nu sunt o alegere alimentară bună. Acestea conțin o cantitate foarte mare de grăsimi nesănătoase, sare, precum și conservanți.
Chipsurile din legume
Chiar dacă alegi chipsurile din morcov sau sfeclă în locul celor de cartofi, despre care știi deja că nu sunt bune pentru consum regulat, tot de ingrediente nesănătoase vei avea parte. Acest tip de chipsuri conțin sare, zahăr și calorii în exces, și nici grăsimile nu sunt de neglijat.
Sandvișurile cu falafel
Chiftelele de năut sunt prăjite în mult ulei și pot conține o serie de ingrediente nesănătoase. Dacă vrei neapărat să mănânci un asemenea sandviș, prepară-ți chiar tu, acasă, chiftelele de năut.