O cunoscută bucătărească americană, Kathleen Ashmore, cunoscută sub numele de Kat Can Cook, a dezvăluit trucul pe internet. În primul rând, ea a explicat ce face ca ouăle fierte să îi iasă mereu perfect tari. Ea a spus că pentru a le face a pus pur și simplu opt ouă într-un vas cu aburi într-o oală deasupra aragazului la foc mare.
Apoi a aburit ouăle timp de 12 până la 14 minute și a dezvăluit că cojile ouălor pur și simplu au alunecat imediat. Trucul lui Kathleen funcționează deoarece aburul fierbinte face ca proteina din interiorul albușului de ou să se contracte, ceea ce o ține departe de membrana cojii.
Ea a dezvăluit trucul său de a face ouă pe Tik Tok, iar clipul a strâns peste 96.000 de vizualizări și comentarii.
„Da! 12 minute la maxim și cea mai ușoară exfoliere de până acum”, a scris o femeie.
„Stai, de ce nu am încercat niciodată asta înainte? O să încerc asta mâine”, a scris alt internaut.
Un alt bucătar cunoscut a dezvăluit cum reușește să decojează perfect ouăle proaspăt fierte de fiecare dată. Această metodă poate fi aplicată în doar câteva secunde.
Bucătarul a spus că cel mai ușor cureți oăle după ce le bagi într-un borcan și începi să îl scuturi, până când ouăle crapă.
„Se curăță foarte ușor și rapid”, a dezvăluit el în postare.
Ouăle fierte sunt o alternativă grozavă la micul dejun. Acestea sunt sățioase și dau un plus de energie pentru întreaga zi.
Puțin știu însă că prin procesul de fierbere stratul natural protector care învelește coaja ouălor și previne înmulțirea bacteriilor. De aceea, este de evitat să le punem în frigider, dacă nu le-am putut consuma.
În jur de trei-patru zile țin ouă fierte, cu consistență tare, în frigider. După acest timp, încep să își schimbe gustul și textura, devenind tot mai neplăcute cu trecerea zilelor. Ele trebuie ținute pe ușa frigiderului sau într-o lădiță de legume, în cutie de carton, acolo unde ajunge cel mai puțin umezeala.
Dacă le ții la temperatura camerei, ouăle fierte rămân bune pentru consum două zile, după care este obligatoriu să le păstrezi la rece. De altfel, nu este recomandat să consumi ouăle foarte proaspete, de numai câteva zile. La suprafața lor poate exista bacteria Salmonella, responsabilă de toxiinfecții alimentare severe. Dacă ouăle stau la rece câteva zile înainte de a le consuma, riscul de infecție scade.
Ouăle se pun la păstrare cu partea mai ascuțită în jos, iar în acest fel pot rezista până la 3 săptămâni. Pentru a verifica prospețimea unui ou, poți să faci un test simplu cu apă. Scufundă oul într-un bol cu apă și, dacă stă pe fundul vasului, este proaspăt, de cel mult 5 zile. Dacă se ridică pe jumătate, are mai bine de o săptămână sau chiar 10 zile, iar dacă plutește la suprafață, este bine să îl arunci.
Ouăle fierte, la fel ca ouăle proaspete trebuie păstrare în mod obligatoriu la frigider. Ouăle proaspete mai pot fi păstrate și într-o cămară rece, în cutii de carton.
Temperatura potrivită pentru a păstra ouăle în condiții sanitare trebuie să fie între 1 și 5 grade Celsius. Ouăle proaspete pot fi ținute la frigider și 10 zile înainte de a fi consumate, pe când ouăle fierte trebuie consumate în două zile, cel mult trei zile de când au fost gătite, chiar dacă le ții la rece.
Citește și Dieta cu ouă fierte, periculoasă pentru organism. Avertismentul lansat de specialiștii în nutriție!