Şoriciul reprezintă unul dintre deliciile iernii, apreciat de mulţi oameni. De obicei, este consumat imediat după sacrificarea porcului, în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Pentru a obţine șoriciul moale şi savuros, respectarea unor reguli este esenţială. Iată secretul măcelarilor iscusiți.
Citește și: Mihaela Bilic spune adevărul despre șorici. Puțină lume știe asta: „Merită știut acest lucru”
Pregătirea unui şorici moale şi gustos poate fi cu adevărat o artă culinară, iar folosirea unor trucuri şi tehnici potrivite poate face diferenţa în rezultatul final. Este un preparat cu adevărat special, necesitând respectarea unor reguli stricte.
Un aspect crucial este pârlirea porcului, având două opţiuni la îndemână: fie prin folosirea de paie, fie prin utilizarea unui arzător. Există o tradiţie care afirmă că porcul făcut cu paie va produce un şorici cu o textură mult mai moale.
După ce porcul este supus acestui tratament, urmează etapa de curăţare a părului, realizată cu lama unui cuţit, până când şoriciul atinge stadiul în care pare pregătit să se desprindă de pe slănină. Apoi, porcul este frecat cu sare amestecată cu două căni de apă clocotită.
Suprafaţa este frecată cu lama cuţitului până când şoriciul capătă o nuanţă alb-rozalie. O tradiţie spune că cel mai moale şorici provine de pe burta porcului. În acest caz, procedura de jupuire se efectuează cu două degete, iar ulterior, şoriciul este acoperit cu un strat generos de sare, pregătindu-l pentru consum.
Una dintre modalităţile eficiente de a obţine şoriciul moale şi delicios constă în a înveli porcul, după ce a fost spălat şi curăţat corespunzător. Apoi, se toarnă apă fierbinte amestecată cu sare peste el, acoperindu-l cu o pătură groasă.
Scopul este ca apa să pătrundă în şorici şi să-l facă fraged. Această procedură se repetă timp de 10 minute, după care şoriciul este curăţat meticulos până când capătă o nuanţă plăcută de galben.
Etapa următoare constă în frecarea şoriciului cu o amestecare de sare, mălai, sânge, asigurându-vă că formaţi un strat cât mai fraged. Finalizaţi procesul prin spălarea şoriciului cu apă fiartă în cantităţi generoase.
După ce aţi tăiat şoriciul, următorul pas este să-l aşezaţi într-un borcan de saramură şi să-l lăsaţi timp de 3-4 zile la frigider. Saramura se prepară din apă, 4-5 linguri de sare şi 4-5 căţei de usturoi, pentru a conferi şoriciului un gust bine echilibrat şi aromat.
O informaţie mai puţin cunoscută este că pentru a obţine un şorici fraged şi gustoas, îl puteţi prăji la flacăra aragazului sau pe grătar. Începeţi prin a rade fin şoriciul, curăţaţi-l de excesul de grăsime şi fierbeţi-l în apă uşor sărată. După fierbere, scurgeţi excesul de apă, uscaţi-l şi tăiaţi-l în bucăţi potrivite pentru a fi prăjite pe un grătar încins.