Pâinea este alimentul nelipsit de pe mese românilor. Aproape orice fel de mâncare este consumat alături de o felie de pâine, însă acest lucru nu elimină credința populară potrivit căreia pâinea nu este bună pentru sănătate. Există, însă, și câțiva medici care susțin că anumite tipuri de pâine pot avea și beneficii asupra sănătății.
Într-un clip postat pe canalul său de Youtube, doctorul Cezar Amititeloaie a vorbit despre cea mai bună pâine. Este vorba despre pâinea cu maia, care are beneficii pentru digestie. Medicul susține că existența ingredientelor naturale din compoziția sa este foarte importantăi și că acest aliment nu lipsește din dieta sa zilnică.
„Ce este maiaua și ce beneficii are? Sunt Cezar, un medic pasionat de nutriție și un cardiolog neconformist. O perioadă am renunțat la pâine pentru că nu o tolerăm, dar de când am descoperit pâinea artizanală cu maia, am văzut că nu mai am probleme digestive și am reinclus-o în dieta mea, dar nu la fiecare masă. Eu sunt adeptul unei diete echilibrate, mai mult contează calitatea, cantitatea și frecvența în care o consumăm. Pâinea are multe beneficii, nu doar dezavantaje cum vedem peste tot. Maiaua este un amestec fermentat de făină și apă care servește ca agent de dospire, conține drojdie naturală care fermentează carbohidrații din făină, producând dioxid de carbon și alcool”, a spus medicul Cezar, pe internet.
Tot mai mulți români optează pentru realizarea pâinii cu maia în casă. Pe lângă faptul că este foarte accesibilă ca ingrediente, se pare că aceasta prezintă și o serie de beneficii pentru sănătate. Pâinea cu maia are un indice glicemic scăzut și poate fi mult mai ușor de digerat. De asemenea, consumul acestui tip de pâine poate ajuta la menținerea florei intestinale dar și la menținerea greutății optime.
„Iată ce beneficii are pâinea cu maia. În primul rând, e mai ușor de digerat deoarece fermentația naturală descompune glutenul. Glutenul este o proteină care se găsește în cereale cum ar fi orz, grâu sau secară. Fermentarea cu maia contribuie la o mai bună descompunere a glutenului și la o creștere a mineralelor. Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut comparativ cu pâinea convențională, ceea ce poate ajuta la menținerea nivelurilor mai stabile de zahăr în sânge.
Ajută și la menținerea greutății pâinea cu maia, de asemenea, ajută și la menținerea florei intestinale. De asemenea, are și o rezistență mai bună decât pâinea normală. Pâinea cu maia îți oferă și o senzație deosebită când o mănânci. Aluaturile sunt dospite lent, cu maia naturală, fără să conțină conservanți”, a declarat doctorul Cezar într-un videoclip pe Youtube.