Cea mai bună rețetă de colivă. Acest preparat a apărut în urmă cu peste 1.500 de ani și este pregătit pentru comemorarea morților.
Pentru a pregăti această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:
500 g grâu decorticat (arpacaș)
1,5 l apă
250 g zahăr
200 g nucă măcinată
2 plicuri zahăr vanilat
Coaja rasă de la o lămâie
1 praf de sare
1 linguriță scorțișoară (opțional)
Esență de rom sau vanilie (după preferință)
Biscuiți măcinați sau pesmet pentru decor
Miez de nucă și zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare
Așa cum făceau bunicile noastre, spălăm arpacașul în nouă ape reci pentru a scăpa de impurități, după care îl punem la fiert într-un vas cu fund dublu. Turnăm 1,5 litri de apă și un praf de sare și lăsăm să fiarbă la foc mic pentru ca boabele să se hidrateze treptat și să elibereze amidonul. Astfel, coliva va căpăta o textură fină și cremoas, scrie click.ro.
Un alt truc moștenit din generație în generație este fierberea lentă, fără a amesteca frecvent, pentru ca boabele de arpacaș să nu se zdrobească.
După ce observăm că apa începe să scadă, iar grâul devine moale și lipicios, adăugăm zahărul și amestecăm ușor până când compoziția devine densă și omogenă.
După ce coliva s-a legat, adăugăm nuca măcinată, zahărul vanilat, coaja de lămâie, scorțișoara și esențele preferate. Amestecăm pentru a încorpora aceste ingrediente, după care coliva se acoperă cu un prosop curat și se lasă la răcit la temperatura camerei.
Pe vremuri, bunicile noastre presărau pe suprafața colivei un strat subțire de biscuiți măcinați sau pesmet, pentru a absorbi excesul de umiditate. De asemenea, coliva se ornează cu zahăr pudră și nuci întregi sau mărunțite, desenând fie o cruce, fie modele simple, în funcție de preferințe.