Toată lumea consumă vin fiert în jurul sărbătorilor de iarnă. Pe lângă faptul că are un gust superb, oamenii apreciază și proprietățile pe care această băutură le are pentru sănătate, ceea ce îl face un preparat foarte cunoscut în bucătăria românească. Totuși, trebuie să avem câteva detalii în vedere atunci când preparăm vinul fiert.
Ingrediente:
Citește și : Alimentele pe care gospodinele din Ungaria le pun în salata de vinete. Iese mai bună decât cea românească
Într-un bol se pun cuişoarele, piperul negru, boabele de nucşoară, cardamonul, anasonul, coriandrul şi scorţişoara. Apoi, se taie mărul felii, scoţând în prealabil cotorul cu un instument special, sau pur şi simplu cu cuţitul. După măr, se curăţă portocala, care se secţionează în felii.
Se ia vinul şi cu zahărul şi se pun într-o oală pe aragaz la foc mediu. Între timp, ingredientele puse în primă fază în bol se pun într-o tigaie şi se perpelesc la foc mediu. Acestea se lasă pe aragaz până când ingredientele încep să emane un miros specific vinului fiert. După, se pun ingredientele în vin. Lăsaţi vinul cu arome să se încălzească până ce pe marginea oalei se vor forma mici bule, maxim 5 minute.
Atenţie: vinul nu trebuie să fiarbă în timpul preparării, deoarece se va evapora alcoolul.
Citește și : Dieta cu mămăligă care ne scapă de 15 kilograme într-o singură lună. Iată ce ar trebui să mănânci la fiecare masă
După ce pe marginea oalei s-au format mici bule, se adaugă feliile de fructe şi se pune un capac pe oală, iar apoi se mai lasă pe foc încă 5 minute.
Vinul se va pune în căni printr-o strecurătoare. Se pot pune în căni şi câteva felii din fructele fierte. La final, se adaugă batonul de scorţişoară, iar vinul poate fi servit.