Pentru cele trei luni de vară până la sfârșitul lunii august 2021, temperatura medie a fost de 9,8 grade Celsius, potrivit Institutului Național de Cercetări pentru Apă și Atmosferă din Noua Zeelandă. Valoarea este cu 1,3 grade Celsius peste media multi-anuală și cu 0,2 grade Celsius mai mare decât valoarea în 2020. Oamenii de știință țin evidențe din 1909, dar cele mai calde ierni au fost de dată recentă.
În acelaşi timp, meteorologul Nava Fedaeff a spus că, pe fondul încălzirii globale, anul acesta au fost mai multe vânturi calde decât de obicei, dinspre nord, și temperaturi mai ridicate ale apei mării. Ea a mai spus că tendința de încălzire imediată ar putea fi urmărită prin concentrația de dioxid de carbon, care a crescut în Noua Zeelandă de la 320 de părți pe milion, în urmă cu 50 de ani, la aproximativ 412 părți pe milion, în prezent. Fedaeff a mai declarat, citată de The Guardian, că ninsoarea la altitudini mai mici a fost mult sub medie în această iarnă, deoarece a fost adesea înlocuită cu ploi, ceea ce ar putea duce la niveluri mai scăzute ale râurilor în an, deoarece vom avea parte de mai o puțină topire a zăpezii. Aceasta ar putea afecta irigarea fermelor, a spus ea. De asemenea, au existat evenimente meteorologice mai extreme decât de obicei, cu inundații severe în unele locuri și secetă în altele.
Prof. James Renwick, de la Universitatea Victoria, din Wellington, spue că, cel puțin pe termen scurt, unii fermieri din Noua Zeelandă, cu turme de vaci sau oi, ar putea beneficia de un sezon mai lung de creștere a ierbii. El avertizează însă că schimbările climatice pun presiune și asupra ecosistemelor naturale și că, în timp, mai multe specii se vor confrunta cu dispariția. De aceea este imperativ ca oamenii să încetinească rata emisiilor de gaze cu efect de seră, afirmă profesorul.