Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteo Regional din Târgu Mureş, Pal Emeric, a declarat, luni, că valorile termice cele mai ridicate în judeţul Harghita au fost măsurate în intervalul orar 14.30-15.00, maximele fiind pozitive la toate staţiile meteo, potrivit Mediafax.
Cea mai ridicată temperatură a zilei de Bobotează în Harghita, de 10,8 grade Celsius, a fost consemnată la Odorheiu Secuiesc la ora 14.30, ea depăşind maxima absolută a zilei de 6 ianuarie, de 8,7 grade Celsius, înregistrată în localitate în anul 1988.
Și meteorologii de la staţia de pe Vârful Bucin au consemnat, luni, un nou record de temperatură, 8 grade Celsius, faţă de maxima absolută de 3,5 grade Celsius în 1988, iar la Topliţa, cea mai ridicată valoare termică, de 4 grade Celsius în 1982, a fost depăşită la ora 15.00, când termometrele au indicat 4,6 grade Celsius.
Temperaturi maxime neobişnuit de ridicate pentru ziua de Bobotează, de 3 grade Celsius, au fost consemnate şi în localităţile Miercurea Ciuc şi Joseni, unde dimineaţa au fost minus 7 grade.
„Astăzi (luni – n.r.) a fost o zi neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului şi în special pentru ziua de Bobotează, când, de obicei, vremea este mai rece chiar şi decât în cele care o preced sau îi urmează. În mod normal, minimele sunt cuprinse între minus 12 şi minus 15 grade Celsius, iar maximele urcă la minus 2, minus 5 grade Celsius, dar rămân negative peste zi. Maximele absolute ale zilei de 6 ianuarie au fost depăşite, astăzi, în Harghita la staţiile meteo Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Bucin, cu până la 4,5 grade Celsius, cum este cazul ultimei menţionate„, a precizat Pal Emeric.
De altfel, la Staţia Meteo Bucin chiar şi valoarea termică minimă de luni a fost pozitivă, de 1,8 grade Celsius.
Minima absolută a lunii ianuarie în Harghita este de minus 38,4 grade Celsius şi a fost consemnată în anul 1985 în oraşul Miercurea Ciuc. Valoarea termică maximă absolută a lunii, de 11,9 grade Celsius, s-a înregistrat în 2007, în aceeaşi localitate.
În judeţul Harghita, temperaturile au început să fie consemnate în registrele staţiilor meteorologice din 1961.