Băutura pe cale de dispariție în supermarketuri este laptele de bivoliță. În ultimul timp, fermierii au fost încurajați să crească efectivele, primind subvenții pentru protejarea speciei. Cei care înscriu animalele în Registrul Genealogic beneficiază de încă un sprijin financiar, unii crescători primesc și 500 de euro.
„Este sprijinul cuplat de 168 de euro pe animal, 100 de euro, cu războiul din Ucraina, ANT-ul 98 de Euro și 200 de Euro pe cap de animale pentru animalele pe cale de dispariție”, spune Cătălin Andrei Zanc, președintele Asociației Crescătorilor de Bivoli din Transilvania.
Citește și: Comisia Europeană, noi reguli pentru produsele afumate. Producătorii vor fi obligați să-și schimbe rețetele
Oamenii din Țara Lăpușului din Maramureș cresc bivoli de peste 20 de ani și spun că sunt nevoiți să vândă această băutură chiar de acasă, deoarece procesatorii oferă cel mult 5 lei pe litrul de lapte.
„Bivoli creștem de când suntem tineri, de la bunici, am început cu 2-3 și acum avem 7. Avem destul de mulți clienți, de acasă vindem, vin oamenii după lapte, doi litri vindem la 15 lei. 250-300 de euro, ceea e puțin să îl ducem undeva să ne dea un preț corect pe lapte”, povestește Ionuț Nechită, medic veterinar și crescător.
Telemeaua de bivoliță se vinde cu 40 de lei pe kilogram, iar brânza dulce ajunge chiar și la 30 de lei pe kilogram. Carne la carcasă se vinde și ea cu aproximativ 25-30 de lei pe kilogram.
„Cresc bivoli de când mă știu, acum am unsprezece exemplare. Două bivolițe am avut și am tot crescut. Laptele îl mai ducem la lăptărie, mai facem brânză, are căutare numai că e ieftin, la lăptărie e cinci lei”, a spus Gavril Telcean, crescător, potrivit Fanatik.ro.
„Aici avem brânză telemea de bivoliță, mai pregătim smântână, lapte acru, brânză dulce, cașcaval. Dăm la oamenii din sat, dam și lapte mult”, spune și Ludovica Nechită.