Potrivit oamenilor de ştiinţă acest lucru se datorează, în primul rînd schimbărilor climatice dar şi a bolilor acestor plante pentru care nu s-au descoperit posibilele tratamente, scrie descopera.ro. Desigur un alt factor foarte important care contribuie la dispariţia speciilor de cafea îl constituie defrişarile masive.
Citeşte şi Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei CAFEA. EFECTE, minut cu minut!
Aşadar, o industrie de miliarde de dolari este în pericol de a se nărui pe zi ce trece.
În unele zone ale planetei situaţia este şi mai gravă. Aproximativ 71% din speciile sălbatice de cafea regăsite în Madagascar şi pe ţărmurile din preajma Oceanului Indian sunt în pericol de dispariţie.
Cu ajutorul celor mai avansate tehnici de modelare computerizată, principalul autor al studiului, Aaron Davis, şi echipa sa au descoperit că aproximativ 75 de specii de cafea sunt în pericol să dispară. Dintre acestea, 13 specii au fost clasate ca fiind în pericol iminent de dispariţie, 40 sunt în pericol de dispariţie şi 22 sunt clasate ca vulnerabile.
Desigur nu toate speciile sunt utilizate pentru obţinerea cafelei, dar diversitatea genetică este un lucru crucial al existenţei plantelor.
Momentan, cafeaua pe care o pui în ceaşcă dimineaţa este produsă din două specii: arabica (Coffea arabica) şi robiuta (C. canephora), ambele fiind cultivate de sute de ani.