Maia Morgenstern se bucură de un succes la care cu siguranţă mulţi actori tineri visează să ajungă într-o zi. Până să ajungă, însă, una dintre cele mai reputate actriţe de teatru şi film de la noi, până să fie remarcată de Mel Gibson şi distribuită în rolul Fecioarei Maria în „Patimile lui Hristos”, până să ajungă director la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti şi profesoară de teatru, Maia Morgenstern a traversat şi momente mai puţin uşoare în carieră şi chiar recunoaşte că dacă ar da timpul înapoi nu ar mai lua-o de la capăt.
Maia Morgenstern a dezvăluit pentru libertatea.ro că începuturile carierei sale nu au fost dintre cele mai confortabile. Cum se întâmplă şi acum cu tinerii actorii, salariile debutanţilor erau mici, iar motivaţia pentru a continua venea evident mai mult din interiorul fiecăruia, decât din felul în care erau răsplătiţi pentru munca lor. „Din primul salariu mi-am cumpărat o pereche de pantofi, pe care cred că i-am purtat 10 sau 15 ani”, a povestit Maia Morgenstern, care între timp a ajuns să câştige sume fabuloase pentru orice alt actor din România.
„Nu e uşor, se ivesc mereu piedici, probleme ce necesită soluţii. Şi se găsesc”, spune artista, care nu a abdicat niciodată de la crezul său, dar care admite că nu ar lua-o niciun moment de la capăt cu actoria. „Nu aş lua-o de la capăt. Sunt împăcată, echilibrată şi mi se pare absolut minunat că au trecut anii şi că am parcurs atâtea experienţe. Nu, nu aş lua-o de la capăt cu nimic”, spune Maia Morgenstern.
Acum este cunoscută şi apreciată de milioane de români, dar şi de străini, după ce valoarea sa a depăşit graniţele ţării odată cu remarcabilul film „Patimile lui Hristos”. Totuşi, Maia Morgenstern nu s-a visat niciodată actriţă, până în ziua în care a decis că aceasta va fi calea ei.
Mai întâi s-a visat medic, însă a realizat că totul ar fi prea complicat, începând cu studiile, şi crud, din cauza realităţii „despuiată de ornamente”. „Cred că nu aş fi rezistat unei vieţi de medic”, spune, privind înapoi, Maia Morgenstern.
Apoi s-a gândit că ar putea fi balerină, dar părinţii s-au opus: „Li s-a părut o existenţă mult prea dură, o muncă intensă, fără oprire. Mă vedeau fragilă”.
În cele din urmă a ales teatrul şi de atunci parcă trăieşte la intensitate dublă. Chiar şi acum, la 51 de ani, dă totul pentru această lume şi îi acordă o atenţie deosebită, găsind, totuşi, timp şi pentru familie. „Văd multe spectacole. Mi-aş dori să le văd pe toate. Chiar mi se pare interesantă mişcarea de teatru independent ce există acum în România”, spune Maia Morgenstern, care a apărut, de altfel, în mai multe proiecte ale unor tineri actori aflaţi în căutarea succesului.
Citeşte şi Maia Morgenstern: „Familia mă ajută să nu mă risipesc, să nu-mi iau nasul la purtare”