Iahnia de fasole de post este delicioasă și plină de vitamine. Ca aceasta să iasă perfectă trebuie doar să urmați câțiva pași simpli.
Dacă v-am făcut poftă, vă prezentăm rețeta regretatului Radu Anton Roman, care, cu siguranță, va fi pe placul dumneavoastră.
Citește și: Cea mai gustoasă ciorbă de fasole de post. Ingredientul secret care dă savoare preparatului
Mod de preparare
„Fasolea aleasă bine se pune la înmuiat în multă apă rece, seara. Dimineața se pune la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii și ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roșii și oțet și un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul.
Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puțin de o jumătate de litru zeamă – dar atenție să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, și se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se unească toate, dar mestecând des, să nu se ardă. Se servește cu murături sau ceapă roșie”, scria regretatul Radu Anton Roman.
Citește și: Fasolea boabe, beneficii pentru sănătate. Cei cu diabet trebuie să știe acest lucru
Fasolea uscată este bogată în substanțe nutritive, fiind unul dintre alimentele pe care e bine să le consumați în perioada postului. Conține foarte mult potasiu, seleniu, magneziu, calciu, dar și vitamina B. Fierul din fasolea uscată ajută la dezvoltarea celulelor.