Rețetă de bulz. Printre bucatele tradiționale românești, bulzul ocupă un loc special, fiind unul dintre cele mai iubite preparate rustice. Rețeta tradițională combină mămăliga aurie cu brânza sărată și afumătura, oferind un gust unic care aminteșe de viața de odinioară din cătunele pitorești ale României, printre dealuri și păduri.
Bulzul este cunoscut și sub denumirea de „bulz ciobănesc”, iar acesta a fost inspirat de preparatele păstorești din regiunile montane, unde mămăliga reprezenta baza alimentației, iar brânza de burduf sau de oaie era obținută local, cu un gust puternic și savuros. În diverse colțuri ale țării, rețeta a evoluat, dar esența preparatului a fost păstrată. Spre exemplu, în Ardeal, bulzului i se adaugă afumătură, ouă prăjite și o crustă crocantă obținută la foc, pe jar sau în cuptor, în timp ce în Moldova, preparatului i se dă o textură moale, rumenită direct pe plită.
Ingrediente necesare:
Mod de preparare:
Mai întâi se pregătește mămăliga, care trebuie să aibă o consistență fermă, pentru a permite modelarea. Așadar, se pune la fiert apa cu un praf de sare, iar când începe să clocotească, se adaugă mălaiul în sare, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce s-a răcit, se împarte compoziția în patru părți egale. Fiecare porție se turtește și se umple cu brânză de burduf, iar pentru o aromă mai intensă se pot adăuga și câteva bucăți de afumătură. Se modelează fiecare bucată în formă de bulgăre, sigilând brânza în interiorul mămăligii. Se pun bulgării pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se preîncălzește cuptorul la 180°C. Bulzul se coace aproximativ 20 de minute, până când mămăliga capătă o crustă aurie, ușor crocantă.
Pentru a completa perfect experiența preparatului, bulzul se servește fierbinte, alături de o lingură de smântână proaspătă sau de lapte bătut. De asemenea, se pot adăuga și ouă prăjite și se presară deasupra mărar sau caș afumat ras.
Citește și: Rețeta bunicii de tocăniță cu carne de porc și legume. De ce se consumă mai mult porc în sezonul rece