Cea mai eficientă metodă de slăbire: Menţinerea cât mai constantă a glicemiei

Singurul mod prin care greutatea corporală poate fi redusă și apoi menținută este acela de a schimba, pentru tot restul vieții, atât obiceiurile alimentare, cât și pe cele legate de activitatea fizică regulată, recomandă nutriționiștii.
Iulian Tudor
24 apr. 2015, 12:19
Cea mai eficientă metodă de slăbire: Menţinerea cât mai constantă a glicemiei

„În general, dietele populare pun în pericol sănătatea, pentru că fie sunt fade (se bazează doar pe alimente sărace caloric, dar și nutritiv), fie sunt hipoglucidice (limitează drastic aportul de glucide). În plus, aceste diete se adresează întregului public, fără a ține seamă de particularitățile fiecărei persoane în parte: stare de sănătate, circumstanțe socio-profesionale etc. și deci, de la bun început, este înțeles faptul că nu pot funcționa pentru toată lumea la fel„, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu, potrivit Agerpres.

Soluția optimă este un program nutrițional personalizat, care are ca scop furnizarea tuturor nutrienților necesari organismului și unei vieți sănătoase și echilibrate.

Învățarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare a acestora și conștientizarea actului alimentar, cu toate implicațiile sale, sunt doar câteva dintre beneficiile obținute în urma adoptării unui astfel de program nutrițional. În plus, dieta personalizată nu face schimbări majore și abrupte în tranziția de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hrănire„, a spus Lygia Alexandrescu.

Aceasta a adăugat că greutatea corporală este controlată de numărul de calorii ingerate, dar și de cele consumate într-o zi, iar pentru a slăbi trebuie ingerate mai puține calorii decât poate consuma organismul.

Acest lucru este posibil dacă se stabilește și se urmează un plan de alimentație sănătoasă și echilibrată, dar și unul care să presupună exerciții fizice regulate. Din punct de vedere al programului alimentar, o dietă care restricționează porțiile și exclude anumite alimente este greu de urmat pe o perioadă îndelungată, și atunci singura alternativă este o dietă care să țină cont de alimentele sănătoase preferate și care să asigure suficiente calorii și nutrienți și mai ales diversitate alimentară. O dietă echilibrată ar trebui să acopere următoarele cerințe nutriționale: până la 15% proteine, 30% lipide și 55% glucide (carbohidrați). Atunci când pierderea ponderală este impusă, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor și frecvența meselor sunt principala preocupare, se obțin efecte durabile în timp„, a arătat Lygia Alexandrescu.

În același timp, trebuie asigurate vitaminele și mineralele din alimente și, dacă este cazul, ele trebuie furnizate din suplimente, pentru asigurarea unei viteze metabolice optime, a mai spus nutriționistul, care a precizat că, atunci când organismul se află în stare de repaus, el consumă o cantitate de energie minimă necesară pentru a asigura funcționarea organelor vitale și menținerea temperaturii sale normale. Totodată, atunci când facem exerciții fizice, corpul are nevoie de mai multă energie și metabolismul accelerează pentru a i-o furniza.

Nutriționistul a menționat trei reguli prin care metabolismul poate fi îmbunătățit în mod natural, printr-un mod de viață sănătos.

Prima regulă este aceea de a se mânca des, de a nu se sări peste mese și a se consuma gustări sănătoase între mese. „Prin mese frecvente se evita înfometarea, se asigură o sursă constantă de energie și se menține eficiența metabolismului. Organismul uman este dotat cu un mecanism de supraviețuire prin care se depozitează grăsimea pentru a ne proteja de înfometare. Atunci când sărim peste mese sau ținem o dietă foarte strictă, organismul ‘consideră’ că urmează o perioadă grea, de înfometare și reacționează prompt, încetinind metabolismul pentru a conserva energia. Se conservă în special depozitele de grăsime, pierderea în greutate are loc în special prin pierderea apei și a țesutului muscular. De aceea, pentru a mări metabolismul este indicat să mâncăm de 5 ori pe zi, 3 mese principale și gustări între ele. În acest fel, asigurăm un metabolism ridicat pe tot parcursul zilei„, a precizat nutriționistul.

O altă regulă este aceea de a face exerciții fizice în mod regulat. „Nu numai că efortul fizic duce la creșterea metabolismului, dar acesta din urmă va rămâne la cote înalte și pentru o importantă perioadă de timp după terminarea exercițiului. Este o modalitate sigură de a arde mai multe calorii„, a arătat Alexandrescu.

Cea de-a treia regulă constă în menținerea cât mai constantă a glicemiei, care este cea mai eficientă metodă de slăbire. „Nu trebuie renunțat niciodată la o masă principală (în special la micul dejun) și trebuie consumate gustări (fructe și legume proaspete) bogate în nutrienți între aceste mese principale. Alimentația echilibrată, mesele dese și reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbată, furnizează constant energie organismului și mențin un metabolism eficient și o siluetă armonioasă, fără prea mare efort„, a mai explicat nutriționistul. 

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Netflix, anunț important despre cel mai popular serial. Vine și sezonul trei, după ce primele două au rupt orice top
Capital.ro
Gheorghe Dincă, nevinovat?! Cutremur total la Caracal după aproape 6 ani: Trăiește!
Playtech.ro
Românii care rămân fără ajutorul social. Autorităţile nu mai dau bani, e dezastru pentru...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Coșmar pentru Larisa Iordache, înainte de a deveni mamă. Pierdere greu de suportat
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Ninsori și furtuni electrice. Meteorologii Accuweather anunță o primăvară cum n-a mai fost în București
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Se pune restricție la centralele de apartament. Decizia UE se aplică și în România până în 2040
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Tone de haine vechi zac la marginea orașului Târgu Jiu în ciuda obligației de colectare selectivă
MediaFlux
CONCEDIILE se ADAUGĂ la PENSIE! Casa de PENSII a explicat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bianca Censori-femeia dezbrăcată aproape complet la Premiile Grammy. Legătura ei cu Kim Kardashian