Cea mai eficientă metodă de slăbire: Menţinerea cât mai constantă a glicemiei

Singurul mod prin care greutatea corporală poate fi redusă și apoi menținută este acela de a schimba, pentru tot restul vieții, atât obiceiurile alimentare, cât și pe cele legate de activitatea fizică regulată, recomandă nutriționiștii.
Iulian Tudor
24 apr. 2015, 12:19
Cea mai eficientă metodă de slăbire: Menţinerea cât mai constantă a glicemiei

„În general, dietele populare pun în pericol sănătatea, pentru că fie sunt fade (se bazează doar pe alimente sărace caloric, dar și nutritiv), fie sunt hipoglucidice (limitează drastic aportul de glucide). În plus, aceste diete se adresează întregului public, fără a ține seamă de particularitățile fiecărei persoane în parte: stare de sănătate, circumstanțe socio-profesionale etc. și deci, de la bun început, este înțeles faptul că nu pot funcționa pentru toată lumea la fel„, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu, potrivit Agerpres.

Soluția optimă este un program nutrițional personalizat, care are ca scop furnizarea tuturor nutrienților necesari organismului și unei vieți sănătoase și echilibrate.

Învățarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare a acestora și conștientizarea actului alimentar, cu toate implicațiile sale, sunt doar câteva dintre beneficiile obținute în urma adoptării unui astfel de program nutrițional. În plus, dieta personalizată nu face schimbări majore și abrupte în tranziția de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hrănire„, a spus Lygia Alexandrescu.

Aceasta a adăugat că greutatea corporală este controlată de numărul de calorii ingerate, dar și de cele consumate într-o zi, iar pentru a slăbi trebuie ingerate mai puține calorii decât poate consuma organismul.

Acest lucru este posibil dacă se stabilește și se urmează un plan de alimentație sănătoasă și echilibrată, dar și unul care să presupună exerciții fizice regulate. Din punct de vedere al programului alimentar, o dietă care restricționează porțiile și exclude anumite alimente este greu de urmat pe o perioadă îndelungată, și atunci singura alternativă este o dietă care să țină cont de alimentele sănătoase preferate și care să asigure suficiente calorii și nutrienți și mai ales diversitate alimentară. O dietă echilibrată ar trebui să acopere următoarele cerințe nutriționale: până la 15% proteine, 30% lipide și 55% glucide (carbohidrați). Atunci când pierderea ponderală este impusă, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor și frecvența meselor sunt principala preocupare, se obțin efecte durabile în timp„, a arătat Lygia Alexandrescu.

În același timp, trebuie asigurate vitaminele și mineralele din alimente și, dacă este cazul, ele trebuie furnizate din suplimente, pentru asigurarea unei viteze metabolice optime, a mai spus nutriționistul, care a precizat că, atunci când organismul se află în stare de repaus, el consumă o cantitate de energie minimă necesară pentru a asigura funcționarea organelor vitale și menținerea temperaturii sale normale. Totodată, atunci când facem exerciții fizice, corpul are nevoie de mai multă energie și metabolismul accelerează pentru a i-o furniza.

Nutriționistul a menționat trei reguli prin care metabolismul poate fi îmbunătățit în mod natural, printr-un mod de viață sănătos.

Prima regulă este aceea de a se mânca des, de a nu se sări peste mese și a se consuma gustări sănătoase între mese. „Prin mese frecvente se evita înfometarea, se asigură o sursă constantă de energie și se menține eficiența metabolismului. Organismul uman este dotat cu un mecanism de supraviețuire prin care se depozitează grăsimea pentru a ne proteja de înfometare. Atunci când sărim peste mese sau ținem o dietă foarte strictă, organismul ‘consideră’ că urmează o perioadă grea, de înfometare și reacționează prompt, încetinind metabolismul pentru a conserva energia. Se conservă în special depozitele de grăsime, pierderea în greutate are loc în special prin pierderea apei și a țesutului muscular. De aceea, pentru a mări metabolismul este indicat să mâncăm de 5 ori pe zi, 3 mese principale și gustări între ele. În acest fel, asigurăm un metabolism ridicat pe tot parcursul zilei„, a precizat nutriționistul.

O altă regulă este aceea de a face exerciții fizice în mod regulat. „Nu numai că efortul fizic duce la creșterea metabolismului, dar acesta din urmă va rămâne la cote înalte și pentru o importantă perioadă de timp după terminarea exercițiului. Este o modalitate sigură de a arde mai multe calorii„, a arătat Alexandrescu.

Cea de-a treia regulă constă în menținerea cât mai constantă a glicemiei, care este cea mai eficientă metodă de slăbire. „Nu trebuie renunțat niciodată la o masă principală (în special la micul dejun) și trebuie consumate gustări (fructe și legume proaspete) bogate în nutrienți între aceste mese principale. Alimentația echilibrată, mesele dese și reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbată, furnizează constant energie organismului și mențin un metabolism eficient și o siluetă armonioasă, fără prea mare efort„, a mai explicat nutriționistul. 

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)