Meteorologii au anunţat că vremea va deveni caniculară în estul şi sud-estul ţării, miercuri, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 al disconfortului termic.
„Miercuri, temperaturile vor ajunge la 40 de grade în estul şi sud-estul ţării. De joi, regimul termic va fi mai moderat în vest şi nord-vest, însă în sud, temperaturile ajung la 36-37 de grade„, a declarat meteorologul România TV Silviu Grigore.
Cerul va fi variabil spre senin, dar cu unele înnorări şi pe arii restrânse ploi slabe de scurtă durată, însoţite de fenomene electrice, după-amiaza şi seara la munte, iar noaptea şi în nord-vestul extrem al teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 30 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 13 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 26 de grade în Dealurile de Vest.
În CAPITALĂ, vremea va fi caniculară în orele amiezii. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 36-37 de grade, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 al disconfortului termic.
Noaptea de marţi spre miercuri a fost cea mai caldă din această vară. Temperaturile au depăşit 20 de grade în cea mai mare parte a ţării, potrivit România TV.
Meteorologii au anunţat că abia în weekend temperaturile vor mai scădea.
CITEŞTE ŞI PROGNOZA METEO PE TREI ZILE
Cum te hidratezi corect şi ce alimente trebuie să consumi pe caniculă
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Hidratarea este esenţială pe timp de caniculă, dar nu este suficientă sticla de apă purtată peste tot, ci şi alimentele contribuie la confortul hidric. În cursul zilei, un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă prin transpiraţie, necesităţile fiziologice şi respiraţie. Astfel, cele mai bogate alimente în apă sunt fructele şi legumele, cu un conţinut de apă între 80 şi 95%. Dintre legume, cei mai „burduşiţi” cu apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată – 95%, roşii şi dovlecei – 94%.
Şi medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, precum pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Pot hidrata şi fructele mai dulci, caisele şi merele conţinând 86% şi, respectiv, 85% apă. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii şi conţin mai puţină apă. Nu este indicată eliminarea lor din alimentaţie pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.
Potrivit specialiştilor, şi laptele este o soluţie bună de hidratare, conţinând între 80 şi 91% apă. Pe listă mai figurează iaurturile degresate (88%) şi brânzeturile albe (0% materii grase şi 86% apă). Dintre brânzeturile proaspete, ricotta are cel mai mare conţinut de apă (72,7%). Se recomandă totuşi alegerea unor brânzeturi care să nu fie prea bogate în grăsimi.
De reţinut este că pe timpul caniculei nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, deoarece acestea sunt diuretice.
Deşi tentaţia este mare, şi produsele alimentare reci, precum îngheţata sau băuturile cu gheaţă, trebuie evitate, deoarece în contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci.