11 spre 12 ianuarie a fost cea mai geroasă noapte din 2022. Cu o temperatură de minus 20,2 grade Celsius înregistrată în localitatea Camăr, judeţul Sălaj a fost în noaptea de marţi spre miercuri, „polul frigului” în România.
„11 spre 12 ianuarie – noaptea în care Sălajul a devenit polul frigului din România, înregistrându-se -20.2 grade Celsius la Staţia SWAS Camăr, iar temperaturile au coborât atât de mult încât au fost mai scăzute decât pe vârfurile munţilor – Staţiile Vârful Omu, Bâlea Lac, Vlădeasa, Ceahlău Toaca – cu care aseară eram la egalitate, dar şi în depresiunile deja celebre din ţară – zona Miercurea Ciuc – Gheorgheni – Topliţa”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Severe Weather Alert.
Sursa citată precizează că aceste temperaturi scăzute din Sălaj s-ar putea datora degajării rapide a cerului dinspre partea de Nord Vest a țării față de alte zone unde e încă noros, sau de exemplu în Estul, Sudul și Centrul județului se semnaleză ceață pe alocuri, la fel cum de fapt este și în majoritatea zonelor din țară, care împiedică momentan scăderea atât de drastică.
„Alt motiv ar fi stratul de zăpadă mai consistent pe care îl avem momentan în regiunea de Vest, Nord și Nord-Vest a județului datorită ninsorilor de azi (dar și datorită lipsei zăpezii din majoritatea zonelor de la nivel național).
Datorită condițiilor de stabilitate generate de anticiclonul prezent, vor fi mici inversiuni, prin urmare aerul rece, fiind dens, coboară în cele mai adânci văi și cele mai joase zone, cum este zona de Nord-Vest a județului.
Și nu în ultimul rând, în est se semnalează local ceață, în Nord-Vest e senin complet”, precizează sursa citată.
În intervalul 11 – 14 ianuarie 2022, vremea va deveni rece, geroasă în timpul nopților. Frigul extrem poate fi periculos și de aceea trebuie să ne protejăm cât mai bine, prin urmare I.S.U. ,,Porolissum” Sălaj recomandă următoarele măsuri de prevenire în astfel de situații:
– îmbrăcați-vă gros;
– pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală și feriți-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;
– evitați trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;
– mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;
– protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii, femeile însărcinate și animalele de companie;
– purtați încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;
– în situații de urgență, apelați numărul unic 112.
Citeşte şi: Prognoza meteo 12 ianuarie 2022. Vreme deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării
De asemenea mijloacele de încălzire vor fi foarte solicitate și venim cu recomandarea de a respecta următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:
– verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
– nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
– nu adormiţi cu soba aprinsă;
– verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;
– decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.