Staţia meteo din Întorsura Buzăului a înregistrat, marţi dimineaţa, minus 21,6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din această iarnă în judeţul Covasna. Minima a fost înregistrată în jurul orei 5,30, după care temperaturile au început să crească uşor. „A fost cea mai scăzută temperatură din acest sezon, minus 21,6 grade Celsius la ora 5,30, dar în jurul orei 9,00 a urcat la minus 13 grade. (…) Au mai fost zile friguroase luna aceasta, spre exemplu pe 3 ianuarie au fost minus 15 grade Celsius la Întorsura Buzăului, iar pe 4 ianuarie au fost minus 17, dar luni au fost minus 5, a fost o vreme plăcută de Bobotează„, a declarat Viorica Ienea, pentru Agerpres.
Ea a adăugat că vremea a fost foarte capricioasă în această iarnă, înregistrându-se oscilaţii mari de temperatură de la o zi la alta. „Temperaturile sunt influenţate de fronturile atmosferice, dar, în general, se înregistrează o tendinţă de încălzire a vremii. Vor mai fi episoade de ger şi viscol, dar nu vor mai fi cum au fost odată. Ierni cu temperaturi de plus 13, 14 grade Celsius în luna decembrie eu nu am prins până acum şi lucrez de 40 de ani la staţia meteo„, a mai spus Viorica Ienea. În anii anteriori, în zona Întorsurii Buzăului s-au înregistrat temperaturi şi mai scăzute: pe 8 ianuarie 2015 la Întorsura Buzăului au fost minus 34,6 grade Celsius, iar pe 10 ianuarie 2017, minus 32 de grade Celsius. Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în judeţul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005, la Întorsura Buzăului, record care nu a mai fost atins din anul 1939.
Potrivit datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la ora 8.00, la nivelul teritoriului României nu se înregistra nicio temperatură pozitivă, maxima fiind de 0 grade Celsius, la Constanţa. În schimb, am avut -19 grade la Poiana Stampei, în judeţul Suceava. A fost foarte frig şi în oraşe, cu -13 grade la Cluj Napoca şi Suceava, -12 grade la Satu Mare şi Sibiu, -10 la Bacău, -9 la Arad, -7 la Timişoara sau -4 grade Celsius la Bucureşti.
Meteorologii avertizează că vremea se va menţine rece în următoarele două săptămâni.
Totuşi, România nu este străină de iernile foarte geroase. Una dintre cele mai grele a fost iarna lui 1954, rămasă în istorie ca iarna „marelui viscol”, din cauza zăpezii care a acoperit total capitala București și cele mai multe dintre localitățile României din partea de sud. Cu un vânt de 126 de kilometri pe oră și ninsori abundente, au apărut imediat troiene uriașe, unele de peste 5 metri în București. 13 ani mai târziu, în iarna lui 1966-1967, povestea s-a repetat, iar zăpada a ajuns la 3-4 metri înălțime.
O altă iarnă grea a fost cea din 1984-1985, care nu a fost doar friguroasă, cu temperaturi ce au coborât iarăși sub -30 de grade, ci și extrem de lungă, durând până aproape în aprilie. 10 ani mai târziu, în 1995-1996 deși temperaturile nu au fost atât de scăzute, iarna a durat din 4 noiembrie până în 16 aprilie. Această iarnă a fost un record climatic, fiind iarnă cu cea mai lungă durată de menținere a stratului de zăpadă, în unele părti ale României fiind de 170 de zile.
Temperaturile înregistrate la ora 8: