Cea mai ieftină variantă de acoperiş. Vezi cât te costă

Şarpanta poate fi confecţionată din lemn, fier sau beton armat. Cea mai ieftină şi cea mai uzuală este cea din lemn. Şarpanta de beton armat nu este recomandată decât în cazul caselor cu deschideri mari, iar specialiştii pot avansa un preţ strict în funcţie de proiect.
Nicu Stan
30 mai 2012, 07:03
Cea mai ieftină variantă de acoperiş. Vezi cât te costă

Şarpanta este construcţia care închide casa şi o fereşte de intemperii, un element foarte important în construcţia unei case. Pentru o casă cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, dacă se apelează la soluţia din lemn, proprietarul va plăti în jur de 8000 de euro, cu tot cu manoperă.

„Din 0.65 metri cubi de lemn se va construi în jur de un metru pătrat de şarpantă. Dacă înmulţim cu 600 de lei, cu tot cu manoperă, ajungem la un preţ de 87 de euro”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Octavian Ungureanu, arhitect în cadrul firmei Trilitica Frame.

„Varianta construcţiei şarpantei din lemn este cea mai uşoară întrucât metalul şi betonul sunt materiale mai grele”, este de părere Gheorghe Doholici, inginer constructor.

 

Dezavantajele lemnului

Principalul dezavantaj al şarpantei din lemn, comparativ cu betonul sau cu metalul, apare în cazul celor care vor să îşi construiască imobile cu o suprafaţă mare. În cazul în care se optează pentru şarpante din lemn trebuie ştiut faptul că nu se pot construi deschideri mari.

„Nu se pot face deschideri mai mari de trei, patru metri întrucât nu există grinzi mai lungi, pe când în cazul celorlalte soluţii se pot realiza la lungimea pe care o doreşte proprietarul”, a mai spus Gheorghe Doholici.

Şarpanta din lemn este alcătuită din cosoroabe, popi, pene, contravânturi şi căpriori. Cosoroaba este talpa de jos a şarpantei, pe ea se sprijină tot acoperişul. Ca durată de viaţă, o şarpantă din lemn trebuie să reziste cel puţin 50 de ani, atât cât este garantată şi casa.

 

Acoperişul din metal

Şarpanta din metal este alcătuită din aceleaşi elemente ca cea din lemn, doar că materialul şi preţul diferă. Potrivit lui Octavian Ungureanu, acoperişul din metal costă între 80 şi 120 de euro metrul pătrat, în funcţie de calitatea metalului folosit, iar preţul include şi manopera.

Lemnul este un material tradiţional, dar şarpanta din metal este potrivită pentru construcţiile cu cadre din metal. „Căciula” casei, dacă se realizează din metal, poate fi prinsă şi în şuruburi, dar şi prin sudură. Dezavantajul la cea sudată este că sudura se face la sol, după care ansamblul trebuie ridicat cu o macara la locul de montaj. „Cea prinsă în şuruburi poţi să o demontezi şi să pleci cu ea”, a precizat Gheorghe Doholici.

Pe lângă faptul că este mai grea decât şarpanta din lemn, cea din metal creează o rezonanţă neplăcută, consideră Ciprian Ana, administratorul Policons Group, amintind că metalul, prin structura sa, produce disconfort.

 

Cum se întreţine fierul

Ca durată de viaţă, şarpanta din metal are o durată de viaţă ca cea a lemnului. Locuinţele cu şarpante de metal nu vor trebui să îi facă nimic timp de aproximativ 50 de ani, cu condiţia ca metalul să fie întreţinut corespunzător.

„Întreţinerea se face cu soluţii anticorosive, cu vopsea sau cu alte materiale care au o astfel de destinaţie”, a amintit Ciprian Ana.

 

Betonul, doar la deschideri mari

Potrivit constructorilor, chiar dacă nu o recomandă, foarte rezistentă este şi şarpanta din beton.

„Pentru şarpanta construită din beton armat nu se poate avansa un preţ. Preţul va fi unul pe măsura proiectului şarpantei, depinde cât de groasă trebuie făcută, ce înclinaţie are, dacă trebuie făcută dintr-un material special”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Lucian Bolcaş, administratorul constructii.ro.

Cei implicaţi în domeniul construcţiilor spun că şarpantele din beton pot fi folosite cu succes la imobilele moderne care au livinguri mari, cu suprafeţe de 40-50 de metri pătraţi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte