Fotografia, denumită eXtreme Deep Field, sau XDF, combină 10 ani de panorame făcut de telesopul Hubble într-o anumită zonă a cerului. Doar lumina acumulată de-a lungul atâtor sesiuni de observare poate dezvălui obiecte aflate la o distanţă aşa de mare.
Imaginea este o urmare a fotografiei originale Hubble Ultra Deep Field, realizată în 2003 şi 2004, care a colectat lumină de-a lungul a mai multe ore pentru a dezvălui galaxii îndepărtate în zona cea mai îndepărtată a universului de până atunci. XDF a mers şi mai departe, ajungând la 13,2 miliarde de ani în trecutul universului. Universul ar avea circa 13,7 miliarde de ani vechime.
„XDF este cea mai adâncă imagine a cerului făcută vreodată şi arată cele mai îndepărtate galaxii văzute până acum”, a declarat Garth Illingworth, de la Universitatea California din Santa Cruz, principalul expert al programului Hubble Ultra Deep Field.
XDF este portretul unei zone mici din spaţiu aflată în sudul constelaţiei Fornax, care conţine 5.500 de galaxii, multe dintre ele apărute la scurt timp după naşterea universului.
Cele mai îndepărtate galaxii se află la 13,2 miliarde de ani lumină de Terra, adică luminii lor i-a luat 13,2 miliarde de ani să călătorească până la camerele lui Hubble.