Între 25 şi 33 de procente dintre testele realizate în rândul comunităţii ultraortodoxe au fost pozitive, a confirmat pentru DPA un purtător de cuvânt al aceluiaşi minister. Evreii ultraortodocşi reprezintă aproximativ 12% din populaţia totală de nouă milioane de locuitori ai acestei ţări, potrivit Institutului pentru Democraţie din Israel.
După declanşarea pandemiei de COVID-19, cifrele aferente ratei de infectare au fost deosebit de mari atât în sectorul arab, cât şi în cel ultraortodox, unde familii numeroase locuiesc de multe ori în spaţii foarte apropiate, iar rezidenţii au fost văzuţi adeseori participând la reuniuni în masă, inclusiv la nunţi şi sesiuni de rugăciuni, încălcând restricţiile impuse de Ministerul Sănătăţii.
Experţii se aşteaptă ca numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus să crească şi mai mult în perioada următoare în Israel, deoarece sesiuni de rugăciune în masă au fost organizate luni, în pofida decretelor de izolare a populaţiei la domiciliu, cu ocazia Yom Kipur (Ziua Ispăşirii), cea mai importantă sărbătoare din calendarul evreiesc.
Numărul pacienţilor internaţi în stare gravă la nivel naţional a depăşit pragul de 800 în cursul zilei de miercuri, iar experţii avertizează că sistemul de sănătate israelian este supus unor mari presiuni şi ar putea intra în colaps.
Marţi, 15% din totalul testelor realizate în întreaga ţară au furnizat rezultate pozitive.
Şomajul este în creştere, în contextul în care Israelul a decretat a doua stare de izolare naţională într-un interval de şase luni, iar numărul persoanelor rămase fără locuri de muncă depăşeşte 900.000.
Israelul a confirmat un record de aproape 8.500 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 săptămâna trecută şi un total de 1.547 de decese asociate maladiei COVID-19 începând din luna martie.