Cea mai lungă misiune umană chineză în spaţiu s-a încheiat cu succes

China a încheiat cu succes cea mai lungă misiune spaţială umană, odată cu întoarcerea pe Pământ, miercuri dimineaţă, a celor trei componenţi ai misiunii Shenzou X, considerată de Beijing "o importantă victorie de etapă" pe drumul realizării unei staţii spaţiale permanente chineze în 2020, relatează AFP.
Filip Stan
26 iun. 2013, 11:15
Cea mai lungă misiune umană chineză în spaţiu s-a încheiat cu succes

Lansată pe 11 iunie de o rachetă de la baza Jiuquan (deşertul Gobi), „nava celestă” Shenzou X a rămas 15 zile pe o orbită în jurul Pământului, unde s-a cuplat de două ori cu modulul Tiangong (Palatul ceresc). Al cincilea zbor chinez cu oameni la bord – trei astronauţi, din care unul femeie – a aterizat miercuri dimineaţă (00h07 GMT) în stepa din Mongolia interioară.

Comandantul misiunii, generalul de aviaţie Nie Haisehng, a coborât primul din capsulă, zâmbind la camerele de luat vederi, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea naţională. Wang Yaping, a doua astronaută chineză trimisă în spaţiu, a ieşit din capsulă imediat după el, urmată de Zhang Xiaoguang, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ca şi precedentele misiuni, Shenzou X a fost puternic mediatizată. Săptămâna trecută, Wang Yaping a predat din spaţiu o lecţie de fizică televizată copiilor, arătându-le cum se comportă diferite obiecte în imponderabilitate. Şi preşedintele chinez Xi Jinping a fost filmat vorbind la telefon cu cei trei astronauţi. „Visul spaţial face parte din visul de a face o Chină mai puternică”, a declarat el cu acea ocazie, folosind expresia sa favorită ‘visul chinez’, după ce a predecesorului său, Hu Jintao, ‘societate armonioasă’.

China, care trimisese primul om în spaţiu în 2003, a reuşit în noiembrie 2011 prima amarare a două nave spaţiale – fără oameni la bord atunci -, Shenzou VIII şi Tiangong 1, la o viteză de circa 28.000 km/h şi 343 km deasupra Pământului. Chinezii vor trimite ‘în jurul anului 2015’ un al doilea laborator spaţial, a declarat miercuri directorul programului de zboruri cu oameni la bord, Wang Zhaoyao, citat de agenţia China Nouă. El a adăugat că aproximativ în 2018 va fi lansat un modul experimental care să constituie nucleul unei staţii spaţiale.

Simultan cu programul de zboruri cu oameni la bord, China a realizat un program de explorare a Lunii, intenţionând să fie a treia ţară care să trimită astronauţi pe satelitul natural al Pământului. Cucerirea spaţiului este văzută în China ca simbolul noii puteri din ţară şi a ambiţiilor Partidului comunist chinez de la putere.

Spre deosebire de Europa sau de Japonia, care depind de americani sau de ruşi pentru zborurile lor spaţiale, China „nu depinde de alte ţări pentru capacităţile sale fundamentale”, arată Morris Jones, expert australian în probleme spaţiale chineze.

Pentru a-şi realiza ambiţiile, China va avea până în 2015 două noi lansatoare. Cel mai greu va putea plasa pe orbita joasă o încărcătură de 20 t, fiind proiectat să alimenteze viitoarea staţie spaţială chineză, a declarat agenţiei China Nouă Yuan Jie, director adjunct al China Aerospace Science and Technology Corp (CASC). Un alt lansator, mai uşor, va putea transporta până la 13 t de material, a adăugat Yuan.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Satele care au devenit magnet pentru bucureșteni. Mulți s-au mutat la țară pe loc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Spania permite Ucrainei să decidă cum și când să folosească echipamentele furnizate
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...