Cea mai lungă misiune umană chineză în spaţiu s-a încheiat cu succes

China a încheiat cu succes cea mai lungă misiune spaţială umană, odată cu întoarcerea pe Pământ, miercuri dimineaţă, a celor trei componenţi ai misiunii Shenzou X, considerată de Beijing "o importantă victorie de etapă" pe drumul realizării unei staţii spaţiale permanente chineze în 2020, relatează AFP.
Filip Stan
26 iun. 2013, 11:15
Cea mai lungă misiune umană chineză în spaţiu s-a încheiat cu succes

Lansată pe 11 iunie de o rachetă de la baza Jiuquan (deşertul Gobi), „nava celestă” Shenzou X a rămas 15 zile pe o orbită în jurul Pământului, unde s-a cuplat de două ori cu modulul Tiangong (Palatul ceresc). Al cincilea zbor chinez cu oameni la bord – trei astronauţi, din care unul femeie – a aterizat miercuri dimineaţă (00h07 GMT) în stepa din Mongolia interioară.

Comandantul misiunii, generalul de aviaţie Nie Haisehng, a coborât primul din capsulă, zâmbind la camerele de luat vederi, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea naţională. Wang Yaping, a doua astronaută chineză trimisă în spaţiu, a ieşit din capsulă imediat după el, urmată de Zhang Xiaoguang, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ca şi precedentele misiuni, Shenzou X a fost puternic mediatizată. Săptămâna trecută, Wang Yaping a predat din spaţiu o lecţie de fizică televizată copiilor, arătându-le cum se comportă diferite obiecte în imponderabilitate. Şi preşedintele chinez Xi Jinping a fost filmat vorbind la telefon cu cei trei astronauţi. „Visul spaţial face parte din visul de a face o Chină mai puternică”, a declarat el cu acea ocazie, folosind expresia sa favorită ‘visul chinez’, după ce a predecesorului său, Hu Jintao, ‘societate armonioasă’.

China, care trimisese primul om în spaţiu în 2003, a reuşit în noiembrie 2011 prima amarare a două nave spaţiale – fără oameni la bord atunci -, Shenzou VIII şi Tiangong 1, la o viteză de circa 28.000 km/h şi 343 km deasupra Pământului. Chinezii vor trimite ‘în jurul anului 2015’ un al doilea laborator spaţial, a declarat miercuri directorul programului de zboruri cu oameni la bord, Wang Zhaoyao, citat de agenţia China Nouă. El a adăugat că aproximativ în 2018 va fi lansat un modul experimental care să constituie nucleul unei staţii spaţiale.

Simultan cu programul de zboruri cu oameni la bord, China a realizat un program de explorare a Lunii, intenţionând să fie a treia ţară care să trimită astronauţi pe satelitul natural al Pământului. Cucerirea spaţiului este văzută în China ca simbolul noii puteri din ţară şi a ambiţiilor Partidului comunist chinez de la putere.

Spre deosebire de Europa sau de Japonia, care depind de americani sau de ruşi pentru zborurile lor spaţiale, China „nu depinde de alte ţări pentru capacităţile sale fundamentale”, arată Morris Jones, expert australian în probleme spaţiale chineze.

Pentru a-şi realiza ambiţiile, China va avea până în 2015 două noi lansatoare. Cel mai greu va putea plasa pe orbita joasă o încărcătură de 20 t, fiind proiectat să alimenteze viitoarea staţie spaţială chineză, a declarat agenţiei China Nouă Yuan Jie, director adjunct al China Aerospace Science and Technology Corp (CASC). Un alt lansator, mai uşor, va putea transporta până la 13 t de material, a adăugat Yuan.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Se construiește o nouă magistrală de metrou în București. Va avea 13 stații și un depou suprateran
Capital.ro
Moscova, la picioarele lui Călin Georgescu. Decizia șefului serviciilor de informații ruse
Playtech.ro
Oraşul din România care nu se mai opreşte din dezvoltare. A luat un avânt serios în....
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Moscova înoată în fecale. Locuitorii cer disperați ajutorul șefului de la Kremlin: „Dragă Vladimir Vladimirovici, toate speranțele noastre sunt în tine!”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Marele regizor măcinat de boală. Maladia e fără leac
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Ajutorul de deces crește în 2025! Cât vor ajunge să primească românii asigurați
Cancan.ro
Soacra Dalidei din ”Las Fierbinți”, condamnată la închisoare! Sentință definitivă + ce infracțiune a comis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Udrea și Băsescu au înlemnit. Anunțul care îi îngroapă definitiv. Totul s-a terminat acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Daniel David explică importanța predării eficiente pentru reducerea analfabetismului funcțional
MediaFlux
România cere SOCOTEALĂ RUSIEI! Omul lui PUTIN, convocat de URGENȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?