Cea mai mare companie de consultanță din lume îți dezvăluie care sunt competențele de care vei avea nevoie în viitor pentru o cariera de succes!

Cea mai mare companie de consultanță din lume a publicat un studiu complex cu privire la competențele care alcătuiesc portretul angajatului de succes.
Ruxandra Rădulescu
29 iun. 2021, 16:45
Cea mai mare companie de consultanță din lume îți dezvăluie care sunt competențele de care vei avea nevoie în viitor pentru o cariera de succes!

Cea mai mare companie de consultanță din lume, McKinsey Global Institute,  a publicat un studiu în care prezintă și analizează competențele cele mai dorite de către angajatorii din cadrul firmelor de top și nu numai.

Institutul de consultanță a prezentat atât abilitățile pentru care interesul firmelor începe să scadă, cât și capacitățile considerate importante pentru joburile „de viitor”. Studiul celei mai mari firme de consultanță din lume a concluzionat care sunt cele mai importante 56 de abilități pe care „angajatul viitorului” ar trebui să le aibă ca să aibă succes pe piața locurilor de muncă. Institul McKinsey a condus studiul pe 18.000 de persoane în 15 țări.

Odată cu evoluția tehnologiei, competențele care au ajuns să reprezinte o bază esențială în zona locurilor de muncă, sunt cunoștiințele din domeniul IT. Din ce în ce mai multe industrii au început să-și desfășoare activitatea cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel angajații au nevoie să învețe cum funcționează aceste noi tehnologii. Cercetătorii de la Institutul McKinsey au analizat care joburi vor fi cel mai probabil eliminate, dar și ce joburi noi vor fi create, odată cu evoluția tehnologiei.

Cererea angajatorilor pentru aptitudini manuale și fizice, dar și pentru capacitățile cognitive va scădea, în schimb la mare căutare se vor afla cunoștiințele în domeniul IT, precum și abilitățile sociale și emoționale. Deși guvernele din mai multe țări fac eforturi pentru ca cetățenii să-și poată dezvolta încă din școală astfel de aptitudini, demersul este unul dificil întrucât noțiunile nu sunt încă foarte clar definite. Din acest motiv Institutul McKinsey a prezentat și a definit care sunt cele 56 de aptitudini esențiale care sunt cele mai căutate de către angajatori.

Cea mai mare companie de consultanță. Cei curajoși, care se abat de la norme reușesc în carieră

Experții, din cadrul celei mai mari companii de consultanță, au stabilit trei aspecte esențiale de care orice persoană ar trebui să țină cont pentru a avea succes în carieră, indiferent de domeniul în care activează. În primul rând, angajații ar trebui să aducă ceva plus în ceea ce privește propriile aptitudini comparativ cu tehnologia informațională și sistemele de inteligență artificială. De asemenea orice individ ar trebui să știe cum să utilizeze sistemele digitale și ar trebui să se poată adapta continuu la noi ocupații și medii de lucru.

Institutul de cercetare a stabilit patru mari categorii de aptitudini, din care a selectat câte 13 competențe, esențiale pentru joburile de viitor. Cele patru mari grupe de aptitudini sunt capacitățile cognitive, cele de comunicare interpersonală, capacitățile de autogestionare eficientă și desigur cele de cunoaștere a sistemelor digitale.

Una dintre competențele din categoria aptitudinilor cognitive pe care orice angajat ar trebui să le aibă este gândirea critică, care încorporează capacitatea de rezolva situații dificile, gândirea logică, înțelegerea prejudecăților, identificarea informației relevante. Din aceeași categorie face parte și comunicarea, care presupune capacitatea discursivă de a se adresa unui public, adresarea întrebărilor esențiale, sintetizarea mesajelor, ascultarea activă.

O altă abilitate cognitivă importantă este capacitatea de organizare a muncii, care vizează dezvoltarea unui plan de lucru, gestionarea timpului și prioritizarea, gândirea rapidă și abilitatea de a învăța. Un alt element esențial din sfera cognitivă este gândirea flexibilă, care include imaginația și creativitatea, traducerea cunoștiințelor în funcție de context, însușirea unor noi perspective, adaptabilitatea.

Categoria aptitudinilor de comunicare interpersonală include mobilizarea mulțimii care presupune capacitatea angajatului de a fi un model pentru ceilalți, abilitatea de a negocia în avantajul ambelor părți, construirea unei viziuni care inspiră, capacitatea de organizare.

Tot din sfera comunicării personale face parte și capacitatea de a creea relații, ceea ce înseamnă că angajații ar trebui să aibă empatie, să inspire încredere, să fie modești și sociabili. Din punct de vedere al eficienței la locul de muncă, un angajat are nevoie să manifeste inclusivitate, să știe cum să motiveze personalități diferite, să poată rezolva conflicte. Angajatul este preferabil să fie deschis colaborărilor, capabil să învețe pe alții și nu în ultimul rând să fie dispus să își încurajeze colegii.

Când vine vorba de capacitățile de autogestionare eficientă, un element important este automanagementul, ceea ce prespune înțelegerea propriilor emoții, capacitatea de autocontrol, conștientizarea calităților, integritatea, automotivarea și încrederea în sine. Abilitățile de antreprenoriat sunt un alt aspect pe care angajații ar trebui să-l ia în seamă, aceasta demonstrează că sunt curajoși și capabili să-și asume riscuri, că încurajează inițiativa și inovația, că sunt energici, pasionați și optimiști și că nu le este frică să se abată de la norme.

Cunoștiințele din domeniul digital includ fluența și buna cunoaștere a termenilor de specialitate, mai exact capacitatea de învăța și a colabora virtual. Angajații au nevoie să știe cum să utilizeze anumite programe de operare, ceea ce presupune abilități de programare, analiza informației, înțelegerea algoritmilor.  Angajații ar trebuie de asemenea să cunoască sistemele de operare digitală, ceea ce presupune și cunoștiințe despre securitate cibernetică și dezvoltarea tehnologiei, relatează weforum.org.

Cea mai mare companie de consultanță. Persoanele care se adaptează ușor au șanse mai mari de angajare

Compania de consultanță, McKinsey, care a inițiat studiul competențelor de viitor, a testat 18.000 de persoane pentru a vedea cât de pricepuți sunt indivizii în ceea ce privește cele 56 de aptitudini esențiale pentru a avea succes în carieră.

Cele 18.000 de persoane, care au completat chestionarul online, au fost notate cu coeficienți de la 0 la 100. Rezultatele a arătat că aptitudinile celor 18.000 de participanți au fost cele mai scăzute în sfera cunoștiințelor din domeniul digital, mai exact este vorba despre utilizarea programelor de operare și înțelegerea sistemelor digitale. Participanții au obținut rezultate slabe și în ceea ce privește comunicarea și dezvoltarea unui plan de lucru, ambele aptitudini în sfera zonei cognitive.

De asemenea, în urma studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cel mai mare coeficient la chestionarele online sunt indivizii care au locuri de muncă cu un venit peste mediu și au parte și de satisfacție profesională.

Din cei 18.000 de respondenți, persoanele cu un loc de muncă au avut rezultate bune în ceea ce privește capacitatea de augestionare, în special gradul de adaptabilitate, acceptarea situațiilor nesigure, împlinirea și orientarea profesională.

Cunoștiințele din sfera digitală au fost asociate indivizilor care au un venit mai crescut decât media, astfel că cei care cunosc sistemele de operare digitală au cu 41% mai multe șanse de a-și găsi un job care le oferă mai multe satisfacții financiare.

Concluzie: Portretul angajatorului de succes scoate la iveală inechitabilitatea socială

Studiul condus de McKinsey Institute, cea mai mare companie de consultanță din lume, a scos la iveală faptul că aptitudinile, care construiesc profilul angajatului de succes și cresc șansele unui individ de a-și găsi un loc de muncă ce-i asigură un trai decent, sunt o dovadă a inechitabilității sociale din moment ce educația fiecărui individ este condiționată de mediul social în care s-a dezvoltat și resursele financiare la care a avut acces.

Institutul McKinsey precizează că deși o parte dintre copii au acces la educație școlară, nu toate țările pot asigura un sistem de învățământ de calitate. De asemenea, majoritatea indivizilor aflați la vârsta copilăriei, perioadă vitală pentru asimilarea cunștiințelor, nu beneficiază de educație. În acest sens, foarte puține țări au dezvoltat un sistem de training pentru adulți, care să-i pregătească pentru un loc de muncă ce le poate oferi un venit care să le asigure cele necesare.

 

 

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni