Cea mai mare companie de consultanță din lume îți dezvăluie care sunt competențele de care vei avea nevoie în viitor pentru o cariera de succes!

Cea mai mare companie de consultanță din lume a publicat un studiu complex cu privire la competențele care alcătuiesc portretul angajatului de succes.
Ruxandra Rădulescu
29 iun. 2021, 16:45
Cea mai mare companie de consultanță din lume îți dezvăluie care sunt competențele de care vei avea nevoie în viitor pentru o cariera de succes!

Cea mai mare companie de consultanță din lume, McKinsey Global Institute,  a publicat un studiu în care prezintă și analizează competențele cele mai dorite de către angajatorii din cadrul firmelor de top și nu numai.

Institutul de consultanță a prezentat atât abilitățile pentru care interesul firmelor începe să scadă, cât și capacitățile considerate importante pentru joburile „de viitor”. Studiul celei mai mari firme de consultanță din lume a concluzionat care sunt cele mai importante 56 de abilități pe care „angajatul viitorului” ar trebui să le aibă ca să aibă succes pe piața locurilor de muncă. Institul McKinsey a condus studiul pe 18.000 de persoane în 15 țări.

Odată cu evoluția tehnologiei, competențele care au ajuns să reprezinte o bază esențială în zona locurilor de muncă, sunt cunoștiințele din domeniul IT. Din ce în ce mai multe industrii au început să-și desfășoare activitatea cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel angajații au nevoie să învețe cum funcționează aceste noi tehnologii. Cercetătorii de la Institutul McKinsey au analizat care joburi vor fi cel mai probabil eliminate, dar și ce joburi noi vor fi create, odată cu evoluția tehnologiei.

Cererea angajatorilor pentru aptitudini manuale și fizice, dar și pentru capacitățile cognitive va scădea, în schimb la mare căutare se vor afla cunoștiințele în domeniul IT, precum și abilitățile sociale și emoționale. Deși guvernele din mai multe țări fac eforturi pentru ca cetățenii să-și poată dezvolta încă din școală astfel de aptitudini, demersul este unul dificil întrucât noțiunile nu sunt încă foarte clar definite. Din acest motiv Institutul McKinsey a prezentat și a definit care sunt cele 56 de aptitudini esențiale care sunt cele mai căutate de către angajatori.

Cea mai mare companie de consultanță. Cei curajoși, care se abat de la norme reușesc în carieră

Experții, din cadrul celei mai mari companii de consultanță, au stabilit trei aspecte esențiale de care orice persoană ar trebui să țină cont pentru a avea succes în carieră, indiferent de domeniul în care activează. În primul rând, angajații ar trebui să aducă ceva plus în ceea ce privește propriile aptitudini comparativ cu tehnologia informațională și sistemele de inteligență artificială. De asemenea orice individ ar trebui să știe cum să utilizeze sistemele digitale și ar trebui să se poată adapta continuu la noi ocupații și medii de lucru.

Institutul de cercetare a stabilit patru mari categorii de aptitudini, din care a selectat câte 13 competențe, esențiale pentru joburile de viitor. Cele patru mari grupe de aptitudini sunt capacitățile cognitive, cele de comunicare interpersonală, capacitățile de autogestionare eficientă și desigur cele de cunoaștere a sistemelor digitale.

Una dintre competențele din categoria aptitudinilor cognitive pe care orice angajat ar trebui să le aibă este gândirea critică, care încorporează capacitatea de rezolva situații dificile, gândirea logică, înțelegerea prejudecăților, identificarea informației relevante. Din aceeași categorie face parte și comunicarea, care presupune capacitatea discursivă de a se adresa unui public, adresarea întrebărilor esențiale, sintetizarea mesajelor, ascultarea activă.

O altă abilitate cognitivă importantă este capacitatea de organizare a muncii, care vizează dezvoltarea unui plan de lucru, gestionarea timpului și prioritizarea, gândirea rapidă și abilitatea de a învăța. Un alt element esențial din sfera cognitivă este gândirea flexibilă, care include imaginația și creativitatea, traducerea cunoștiințelor în funcție de context, însușirea unor noi perspective, adaptabilitatea.

Categoria aptitudinilor de comunicare interpersonală include mobilizarea mulțimii care presupune capacitatea angajatului de a fi un model pentru ceilalți, abilitatea de a negocia în avantajul ambelor părți, construirea unei viziuni care inspiră, capacitatea de organizare.

Tot din sfera comunicării personale face parte și capacitatea de a creea relații, ceea ce înseamnă că angajații ar trebui să aibă empatie, să inspire încredere, să fie modești și sociabili. Din punct de vedere al eficienței la locul de muncă, un angajat are nevoie să manifeste inclusivitate, să știe cum să motiveze personalități diferite, să poată rezolva conflicte. Angajatul este preferabil să fie deschis colaborărilor, capabil să învețe pe alții și nu în ultimul rând să fie dispus să își încurajeze colegii.

Când vine vorba de capacitățile de autogestionare eficientă, un element important este automanagementul, ceea ce prespune înțelegerea propriilor emoții, capacitatea de autocontrol, conștientizarea calităților, integritatea, automotivarea și încrederea în sine. Abilitățile de antreprenoriat sunt un alt aspect pe care angajații ar trebui să-l ia în seamă, aceasta demonstrează că sunt curajoși și capabili să-și asume riscuri, că încurajează inițiativa și inovația, că sunt energici, pasionați și optimiști și că nu le este frică să se abată de la norme.

Cunoștiințele din domeniul digital includ fluența și buna cunoaștere a termenilor de specialitate, mai exact capacitatea de învăța și a colabora virtual. Angajații au nevoie să știe cum să utilizeze anumite programe de operare, ceea ce presupune abilități de programare, analiza informației, înțelegerea algoritmilor.  Angajații ar trebuie de asemenea să cunoască sistemele de operare digitală, ceea ce presupune și cunoștiințe despre securitate cibernetică și dezvoltarea tehnologiei, relatează weforum.org.

Cea mai mare companie de consultanță. Persoanele care se adaptează ușor au șanse mai mari de angajare

Compania de consultanță, McKinsey, care a inițiat studiul competențelor de viitor, a testat 18.000 de persoane pentru a vedea cât de pricepuți sunt indivizii în ceea ce privește cele 56 de aptitudini esențiale pentru a avea succes în carieră.

Cele 18.000 de persoane, care au completat chestionarul online, au fost notate cu coeficienți de la 0 la 100. Rezultatele a arătat că aptitudinile celor 18.000 de participanți au fost cele mai scăzute în sfera cunoștiințelor din domeniul digital, mai exact este vorba despre utilizarea programelor de operare și înțelegerea sistemelor digitale. Participanții au obținut rezultate slabe și în ceea ce privește comunicarea și dezvoltarea unui plan de lucru, ambele aptitudini în sfera zonei cognitive.

De asemenea, în urma studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cel mai mare coeficient la chestionarele online sunt indivizii care au locuri de muncă cu un venit peste mediu și au parte și de satisfacție profesională.

Din cei 18.000 de respondenți, persoanele cu un loc de muncă au avut rezultate bune în ceea ce privește capacitatea de augestionare, în special gradul de adaptabilitate, acceptarea situațiilor nesigure, împlinirea și orientarea profesională.

Cunoștiințele din sfera digitală au fost asociate indivizilor care au un venit mai crescut decât media, astfel că cei care cunosc sistemele de operare digitală au cu 41% mai multe șanse de a-și găsi un job care le oferă mai multe satisfacții financiare.

Concluzie: Portretul angajatorului de succes scoate la iveală inechitabilitatea socială

Studiul condus de McKinsey Institute, cea mai mare companie de consultanță din lume, a scos la iveală faptul că aptitudinile, care construiesc profilul angajatului de succes și cresc șansele unui individ de a-și găsi un loc de muncă ce-i asigură un trai decent, sunt o dovadă a inechitabilității sociale din moment ce educația fiecărui individ este condiționată de mediul social în care s-a dezvoltat și resursele financiare la care a avut acces.

Institutul McKinsey precizează că deși o parte dintre copii au acces la educație școlară, nu toate țările pot asigura un sistem de învățământ de calitate. De asemenea, majoritatea indivizilor aflați la vârsta copilăriei, perioadă vitală pentru asimilarea cunștiințelor, nu beneficiază de educație. În acest sens, foarte puține țări au dezvoltat un sistem de training pentru adulți, care să-i pregătească pentru un loc de muncă ce le poate oferi un venit care să le asigure cele necesare.

 

 

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)