Gaura neagră supermasivă are o masă echivalentă a 17 miliarde de sori şi se află în galaxia NGC 1277, în constelaţia Perseus. Gaura reprezintă circa 14% din masa galaxiei, faţă de 0,1%, cât reprezintă o gaură neagră normală.
„Este o galaxie tare ciudată. Este aproape toată o gaură neagră. Ar putea fi primul obiect într-o nouă clasă de sisteme galaxie-gaură neagră„, spune cercetătorul Karl Gebhardt de la Universitatea Texas din Austin.
Gaura neagră este de circa 11 ori mai mare decât orbita planetei Neptun în jurul soarelui nostru, spun cercetătorii. Masa ei este atât de mare, încât cercetători au avut nevoie de un an întreg pentru a verifica informaţiile şi a publica studiul.
„Prima dată când am calculat, am crezut că am făcut ceva greşit. Am încercat din nou, cu acelaşi instrument, apoi cu un alt instrument. Apoi m-am gândit că aici s-ar putea să fie vorba de ceva nou”, povesteşte Remco van den Bosch, astronom la Institutul pentru Astronomie Max Planck din Germania.
Descoperirea ar putea avea aduce mai multe informaţii despre felul în care evoluează găurile negre în centrul galaxiilor. Astronomii cred, în general, că mărimea zonei centrale a unei galaxii şi gaura neagră dinăuntrul său sunt legate. Dar proporţiile diferite din NGC 1277 pun sub semnul îndoielii această teorie.
Echipa lui van den Bosch a zărit încă cinci galaxii din apropierea NGC 1277 care seamănă cu ea şi care ar putea găzdui şi ele găuri negre gigantice.
Studiul va apărea în ediţia de pe 29 noiembrie a revistei Nature.