Titi Aur, fostul campion al raliurilor, a atras atenția asupra unei erori frecvente și periculoase comise de șoferi români. Este vorba despre momentul în care aleg să conducă în convoaie pe drumurile lungi de vacanță. În timpul unei apariții recente în cadrul unei emisiuni difuzate de DC News, expertul în tehnici de conducere preventivă a detaliat implicațiile și riscurile asociate acestui comportament.
Acesta a evidențiat că alegerea de a conduce într-un grup sau în coloană, în care prieteni sau familii aleg să urmeze unul pe altul, este extrem de periculoasă, deoarece de multe ori aceștia aleg să depășească într-un mod coordonat, ceea ce reprezintă o abatere semnificativă.
Titi Aur a subliniat că astfel de situații pot induce percepții incorecte în subconștientul conducătorilor auto, inducând senzația că s-ar afla într-un „șir oficial” de mașini, ceea ce duce la presupunerea că pot efectua depășiri fără a respecta normele rutiere. El a accentuat faptul că acest comportament nu numai că încalcă legea, dar este și deosebit de periculos, dat fiind că ceilalți participanți la trafic nu sunt obligați să împărtășească aceeași percepție și își urmează propriile reguli de circulație. Prin urmare, conducerea în convoaie poate conduce la producerea de accidente.
„Deplasarea în coloană înseamnă că atunci când mai mulţi prieteni pleacă cu maşinile la mare, la munte, etc, sunt tentaţi să meargă unul după altul. Ca şi cum atunci când unul intră în depăşire, pot depăşi toţi. E acea senzaţie în subconştient că eşti într-o coloană şi că, dacă a depăşit prima maşină, poate trece toată lumea. Dar ceilalţi participanţi la trafic merg după regulile de circulaţie. (…) Nu suntem într-o coloană oficială, cu poliţişti care opresc circulaţia ca să ne deplasăm noi. Trebuie ca fiecare dintre noi, dintre membrii coloanei, să respectăm regulile de circulaţie. Dar suntem prinşi în acest miraj. E tot un fel de efect de turmă, dacă trec ăia, trecem toţi. Asta e doar în mintea ta. Dar altul poate are prioritate, poate are semaforul pe verde. Nu treci pentru că eşti în coloană. Ca să conştientizăm, însă, trebuie să ne tragă cineva de mânecă”, a explicat expertul.
Această temă a stârnit atenția șoferilor, opiniile fiind împărțite. Mai mulți conducători auto au împărtășit opinii diferite în ceea ce privește mersul în coloană în călătoriile lungi. Unii consideră că această practică aduce un sentiment de unitate și camaraderie în grup, în timp ce alții o văd ca pe o acțiune periculoasă și potențial distractivă din punct de vedere al siguranței rutiere.