Roşiile sunt excelente dacă nu le combinăm cu brânza, mult ulei şi, mai ales, nu le depozităm în frigider. Detalii neştiute despre alimentul verii! Singurul moment în care poţi ţine o roşie în frigider este atunci când este coaptă în totalitate şi nu vrei să o consumi imediat. Dacă o ţii afară atunci când este coaptă, o să se strice în câteva zile.
Ce alte alimente nu trebuie ţinute în frigider:
– Ceapa
– Avocado
– Usturoiul
– Pâinea
– Uleiul de măsline
– Cafeaua
– Mierea
Vara este sezonul salatelor, iar ce alta salata este mai iubita de noi toti decat cea care consta in combinatia clasica de rosii cu branza? Dar cat de indicata este salata de rosii cu branza daca ne dorim sa slabim?
Un lucru e cert: daca rosiile inca nu se gasesc din abundenta in dieta ta, ar trebui sa incepi sa le consumi cat mai des cu putinta, in special in lunile de vara.
Cum recunoşti roşiile cu chimicale. Fă testul codiţei şi verifică cercul alb
Motive sunt nenumarate: aceste fructe (pentru ca rosia este un fruct, nu o leguma) au un continut foarte mare de licopen, care protejeaza ADN-ul celular si diminueaza riscul de cancer, in special de cancer la plamani (aviz fumatorilor activi/ pasivi!); rosiile contin vitaminele A, B, C, E si K, protejeaza organismul de efectul radicalilor liberi, imbunatatesc vederea, regleaza tensiunea arteriala si scad nivelul de colesterol, protejeaza sanatatea sistemului osos (contin si cantitati semnificative de calciu si magneziu), intaresc sistemul imunitar si contribuie la asimilarea mai buna a fierului in organism, scrie topfitness.ro.
Mai mult, rosiile sunt extraordinare intr-o cura de slabire intrucat scad pofta de mancare diminuand nivelul de grelina, au un continut mare de apa si fibre, iar din punct de vedere al caloriilor, o rosie medie are in jur de 20 calorii.
Dar, in combinatie cu branza, mai putem spera ca acul cantarului sa ne faca o surpriza placuta?
Rosiile – fructe din categoria “acide”, insa cu mai putin zahar – pot fi combinate cu orice legume verzi, dar si cu alimente bogate in proteine sau grasimi sanatoase, cum ar fi branza, nucile sau avocado. Acest lucru pare sa contrazica regula conform careia nu trebuie sa consumam fructele acide cu proteine, dar branza si nucile nu se descompun atat de repede, astfel riscul de a fermenta fiind diminuat.
De ce rosiile cu branza ingrasa? In principal, din doua motive: primul ar fi acela ca branza este un aliment bogat in grasimi, iar alaturi de rosii poate fi consumata in cantitati mari pe toata perioada sezonului; cel de-al doilea motiv este ca, de cele mai multe ori, o salata de rosii cu branza este insotita de ulei şi de paine din plin!
Combinaţii alimentare greşite! Roşiile nu trebuie consumate niciodată împreună cu aceste legume
Dezavantajele dietei cu rosii si branza
Pe langa beneficii, dieta cu rosii si branza poate avea si efecte adverse asupra sanatatii tale. In primul rand, daca nu consumi rosii din gradina proprie sau de la persoane cunoscute, despre care stii exact ca nu folosesc pesticide, este posibil sa iti faci stocuri generoase de substante toxice in organism. Stii doar ca multe dintre legumele pe care le gasesti in comert contin pesticide.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că o felie de pâine este binevenită la acest meniu. „La roșie nu avem porții. Fiind o legumă, chiar dacă ea e un fruct din punct de vedere botanic, nu avem nici măcar fructoză”, precizează nutriţionistul, potrivit sursei citate.
Salata de roșii este, cu siguranţă, un fel de mâncare absolut delicios, dar, pentru a fi şi sănătos, trebuie să nu adaugi prea mult ulei şi nici prea multă brânză. Porția zilnică de ulei ar trebui să fie de doar două linguri pe zi, iar cea de telemea, între 70 și 100 de grame.
Citeste si Cum să alegi fructe şi legume fără pesticide în exces. Recomandările specialiştilor DSVSA
„Este ridicol de mică, mai ales pentru cei care spun: nu mai mănânc pâine, că pâinea îngrașă, și mănânc roșiile goale cu brânză. Când mă uit la pachetele de brânză trase în țiplă, la 500 de grame, mi se pare ridicol, iar ăla de 100 nici nu poți să-l tai în două, este o felie mai grosuță. Brânza este un fel de superlapte, nu putem să-l mâncăm decât dacă la masa respectivă punem roșii și poate o feliuță subțire de pâine și gata, dar ni s-a dus rația de 300-400 de calorii și pare că nu am mâncat mare lucru”, a spus medicul Mihaela Bilic la un post TV.
„Brânza o putem mânca cu ușurință, nu are niciun strop de fibre, nu ne satură și dacă nu punem lângă ea niște legume și un strop de pâine, e grav pentru siluetă să ne săturăm cu brânză. Pâinea are glucidele, amidonul, iar brânza are proteine și grăsimi. Punându-le împreună avem o masă completă și, dacă punem și roșia, cu vitamine și minerale, este exemplul perfect de farfurie echilibrată, avem toate grupele de nutrienți. Nu putem spune că pâinea îngrașă, atâta vreme cât pâinea are 250 de calorii pe suta de grame, maximum, iar brânza poate să ajungă până la 300. La 100 de grame de brânză volumul este mic, ne poate păcăli. În schimb, la 100 de grame de pâine putem avea chiar o baghetă. Dacă nu le punem împreună, să ne săturăm un pic mai repede, riscăm să mâncăm tot calupul de brânză”, a declarat dr. Bilic.