În timp ce se duc negoiceri de pace, Rusia apelează la cea mai mare recrutare din ultimii ani. Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat printr-un decret, publicat pe site-ul anunţurilor legale ale Guvernului şi citat de agenţia rusă de presă Interfax, recrutarea, în perioada aprilie-iulie, a 160.000 de ruşi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, relatează Euronews.
”Soldaţii, marinarii, sergenţii şi subofiţerii al căror serviciu militar obligatoriu a expirat” vor fi eliberaţi din serviciul militar, se arată în decret.
Armata rusă apelează, în mod tradiţional, de două ori pe an la recrutare, în primăvară şi în toamnă. La recrutarea din toamnă, care s-a desfăşurat în perioada octombrie-decembrie, 133.000 de recruţi au fost întrolaţi în armată pe o perioadă de un an, în cadrul serviciului militar obligatoriu.
Aceasta este cea mai mare recrutare de primăvară din ultimii 14 ani, scrie RBK-Ukraïna, inclusiv din perioada războiului total.
În primăvara lui 2022 au fost înrolaţi 134.500 de ruşi, iar în toamnă 120.000.
În 2023, primăvara s-au întrolat 147 000 de recruţi, iar toamna 130.000.
În 2024, 150.000 de persoane au fost trimise în armată primăvara, iar toamna 133.000.
Kremlinul dă asigurări în mod oficial că recruţii nu sunt trimişi la război, însă în realitate ei sunt obligaţi să semneze contracte, după care sunt trimişi pe front.
Rusia încearcă astfel să compenseze pierderi importante pe care le-a suferit armata pe front. BBC în rusă constata în ugust 2024 că Rusia a pierdut peste 150 de recruţi de la invazia Ucrainei, în februarie 2022.
Potrivit unor surse de la Kiev citate de RBK, aceste consolidări arată intenţia Kremlionului de a continua războiul, în pofida declaraţiilor oficiale prin care se declară dispus să negocieze.
În ianuarie, Putin a semnat o lege care creşte vârsta maximă a recrutării de la 27 la 30 de ani. Presa rusă scrie că, începând din decembrie, efectivele forţelor ruse au crescut la aproape 2,4 milioane de oameni, dintre care 1,5 milioane sunt militari.
Forţele ruse au câştigat lent, în ultimii ani, teren în Ucraina, însă acest lucru are un preţ. Regatului Unit estima în decembrie, în acord cu date de la Statul Major ucrainean, pierderi de 768 000 în rândul forţelor ruse de la începutul Războiului din Ucraina.
Statisticile nu precizează dacă este vorba despre morţi sau răniţi, însă prin convenţie este este vorba despre morţi, răniţi, dispăruţi şi prizonieri.
În noiembrie şi în decembrie s-au înregistrat cele mai grele pierderi – un record zilnic de 2.030 de militari ruşi în noiembrie, cel mai important de la începutul invaziei ruse -, potrivit Statului Major ucrainean.
La începutul lui decembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţa că Ucraina a pierdut 43.000 de militari pe câmpul de luptă de la începutul războiului.
Zelenski denunţă atacuri ruseşti ”deliberate” vizând instalaţii energetice la Harkov, în Odesa, Sumî şi Dnipro. ”Moscova dispreţuieşte eforturile diplomatice ale partenerilor. Putin nici măcar nu vrea să asigure un armistiţiu parţial”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă miercuri atacuri ruseşti ”deliberate” vizând instalaţii energetice în Ucraina, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de nerespectarea unui acord fragil privind un armistiţiu parţial al acestor ţinte, relatează AFP.
”Un nou val de atacuri deliberate şi de pagube cauzate instaşaţiilor energetice”, denunţă e X Volodimir Zelenski. El precizează că aceste atacuri au cauzat întreruperi localizate ale curentului. ”Caracterul sistematic şi constant al atacurilor ruseşti arată în mod clar că Moscova dispreţuieşte eforturile diplomatice le partenerilor. Putin nici măcar nu vrea să asigure un armistiţiu parţial”, denunţă şeful statului ucrainean.
El evocă atacuri la Harkov şi în regiunile Odesa, Sumî şi Dnipro. Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri mai multe atacuri rusei în noaptea de marţi spre miercuri.
Un bărbat în vârstă de 45 de ani a murit, iar altul în vârstă de 44 de ani şi o femeie în vârstă de 39 de ani au fost răniţi de o ”dronă inamică” care ”a atacat” maşini parcate în faţa unei case în regiunea Zaporojie, a anunţat pe Telegram guvernatorul militar al regiunii, Ivan Fedorov.
În oraşul ucrainean Harkov, situat în apropierea frontierei cu Rusia, primarul Igor Terehov a anunţat că opt persoane au fost rănite în ceea ce guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov, a prezentat pe Telegram drept un ”atac masiv cu drone inamice”.
Ucraina şi Rusia au anunţat marţi că au transmis Statelor Unite informaţii despre ceea ce prezintă amândouă drept tiruri ale celeilalte tabere împotriva instalaţiilor energetice, o ”încălcare” a unui mortaoriu fragil anunţat de Washington al atacurilor vizând asemenea infrastructuri.
În urma unor negocieri separate în Arabia saudită, Statele Unite au difuzat săptămâna trecută două comunicate în care evocau un moratoriu al atacurilor împotriva instalaţiilor energetice în Ucraina şi Rusia.
Însă Washingtonul nu a evocat nicio dată şi nici condiţii, iar Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de atunci de încălcarea acestuo acord incert.