Berea a început să curgă după numai două lovituri de ciocan, iar prima carafă de un litru a fost înmânată prim-ministrului bavarez Horst Seehofer. Conform tradiției, berea trebuie să curgă după cât mai puține lovituri în butoi. Anul trecut primarul a avut nevoie de patru lovituri pentru a da cep primului butoi, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Berea, carburant mai ieftin decât benzina. Ia şi pune-o în maşină! Incredibil, dar adevărat
Chiar înainte de începerea oficială a festivalului, care este de așteptat să atragă 6 milioane de vizitatori pe parcursul celor 16 zile, corturile umpluseră până la refuz „Wiesn” — cum este cunoscut locul de desfășurare. Munchenul se confruntă în paralel cu un aflux de migranți care fug mai ales din Siria, Afganistan și Irak, cu peste 20.000 de cereri de azil pentru fiecare din ultimele două weekenduri, chiar dacă restabilirea duminică a controalelor la frontiera austriacă a redus sosirile din această săptămână.
„Situația este mult mai relaxată decât în ultimele zile„, a confirmat Wolfgang Hauner, purtătorul de cuvânt al poliției federale.
Cu toate acestea, autoritățile bavareze intenționează să „separe diferitele grupuri, astfel încât să nu apară niciun conflict”, argumentând că solicitanții de azil veniți majoritar din țările musulmane „nu sunt obișnuiți să întâlnească în public oameni extrem de beți”.
Citeşte şi Mai ai curaj să bei? Ingredientul din BERE care nu apare pe etichetă
Wilfried Blume-Beyerle, responsabil cu Oktoberfest din cadrul guvernului bavarez, a explicat că vizitatorii festivalului vor fi orientați spre ieșirea din sud a gării, în apropiere de Wiesn, unde sunt desfășurați 500 de polițiști, în timp ce migranții vor și conduși spre ieșirea din nord, unde vor fi întâmpinați în fiecare zi de voluntari cu alimente, băuturi și alte produse de primă necesitate.
Oktoberfest datează din 1810, când a început sub forma unei curse de cai la Munchen pentru a amuza publicul cu ocazia nunții prințului moștenitor Ludovic I al Bavariei cu prințesa Therese von Hildburghausen. De atunci, festivalul a fost întrerupt de mai multe ori, în anii marcați de războaie și mari epidemii.