Grupul gigantic de quasari este o colecţie de nuclee galactice extrem de luminoase alimentate de găuri negre supermasive. Acest grup este atât de mare, încât pune sub semnul întrebării teoria cosmologică modernă, spun cercetătorii.
„Este cea mai mare structură din univers”, a declarat autorul studiului, Roger Clowes, de la University of Central Lancashire din Anglia.
Quasarii sunt cele mai luminoase obiecte din univers. De decenii întregi, astronomii ştiu că aceştia se adună în grupuri imense, unele având peste 600 de milioane de ani lumină. Dar grupul de quasari record, descoperit de Clowes şi de echipa sa cu ajutorul informaţiilor adunate de Sloan Digital Sky Survey, este cu totul altceva: este compus din 73 de quasari şi are 4 miliarde de ani lumină în punctul cel mai lat.
Spre comparaţie, discul galaxiei noastre, Calea Lactee, are circa 100.000 de ani lumină lungime. Calea Lactee se află la o distanţa de 2,5 milioane de ani lumină faţă de galaxia cea mai apropiată, Andromeda.
Grupul de quasari este atât de mare, încât teoria spune că nici nu ar trebui să existe, spun cercetătorii. Grupul de quasari încalcă principiul cosmologic care spune că universul este omogen atunci când este văzut la scară largă. Prin urmare, calculele arată că structurile mai mari de 1,2 miliarde de ani lumină nu ar trebui să existe.