Studii recente au evidenţiat, prin folosirea tehnologiei acustice subacvatice, că începând cu anul 2012 populaţia de ‘vaquita marina’ (o specie rară de delfin) a scăzut la mai puţin de 100 de exemplare.
Pescuitul ilegal prin folosirea năvodului s-a intensificat şi datorită cererii mari de pe piaţa chineză pentru băşica înotătoare a delfinului, despre care se spune că ar avea proprietăţi medicinale.
Există riscul ca printre delfinii prinşi în năvod să fie şi femele, care de obicei nasc pui o dată la doi ani, şi aceşti peşti ar putea dispărea până la sfârşitul anului dacă nu se iau măsuri concrete pentru protejarea speciei.
‘Este o situaţie critică’, apreciază Barbara Taylor, membră a Comitetului internaţional pentru protejarea speciei vaquita şi autor al ultimului studiu. ‘Este timpul ca Mexicul să se decidă dacă vrea cu adevărat să salveze vaquita şi să fie un exemplu pentru întreaga lume sau un semnal de alarmă pentru ce poate face pescuitul la năvod.’
Lorenzo Rojas, cercetător mexican şi membru al Comitetului amintit, a confirmat că preţurile pentru un kg de carne de vaquita oscilau, la sfârşitul anului 2012, în jurul valorii de 8.500 de dolari, iar băşica înotătoare, cea mai solicitată pe piaţa chineză, ajunge să cântărească la un peşte aflat la maturitate în jur de jumătate de kg. Potrivit unor relatări de presă, neconfirmate de autorităţi, traficanţii de droguri ar fi intrat în acest tip de comerţ cu vaquita, dezvoltând importante linii de comercializare.