La cea de-a 58-a ediție a expoziției de artă a bienalei, Philip Nitschke a explicat că „ziua în care mori este cea mai importantă zi din viața ta” și că, prin urmare, „nu este ceva care ar trebui să fie ascuns, ci ar trebui să fie ceva frumos”. Atât de frumos, încât el a ales pentru acest sicriu o culoare violet luminos.
Sarco a apărut pentru prima dată în 2017. La acel moment, el includea un chestionar pe care utilizatorul trebuia să îl completeze înainte de a folosi sicriul. Scopul chestionarului era ca cel ce oferea sicriul să se asigure că beneficiarul de „servicii” este suficient de sănătos mental încât să decidă într-adevăr să moară.
Odată ce ați intrat în Sarco, procesul de eutanasiere începe după apăsarea unui buton. Dispozitivul începe să înlocuiască oxigenul din interiorul cabinei cu azot. Utilizatorul simte o uşoară ameţeală și trece automat la o viață mai bună, spune inventatorul. „Puteți să-l remorcați și să-l duceţi unde doriţi, ultima priveliște admirată să fie cea a Alpilor sau a unui lac. Atunci când sunteți gata, spuneți la revedere, folosiți codul pentru a intra, coborâți capacul, apăsați butonul și veți muri în câteva minute. Este o moarte foarte pașnică„, spune Nitschke.
Ideea a ajuns pe Twitter, unde unii şi-au amintit de un episod din seria populară „Futurama”, în care deja exista ceva de genul „Sarco” (foto jos). Evenimentele din acele desene animate au loc în secolul XXI.