Cea mai puternică rugăciune pe care o poți spune de Crăciun. Peste tot în lume, credincioșii sărbătoresc Nașterea lui Iisus Hristos în data de 25 decembrie, marcând astfel o zi deosebit de importantă. Tradițiile și obiceiurile acestei sărbători sunt respectate cu sfințenie chiar și în zilele noastre.
Fecioara Maria l-a adus pe lume pe Domnul nostru Iisus Hristos într-o peșteră, folosită ca adăpost pentru animale, iar Magii de la Răsărit au adus trei daruri: aur, smirnă și tămâie.
Citește și: Urări de Crăciun. Mesaje pline de suflet pentru sărbători magice
În ziua de Crăciun, pe lângă colindele care răsună în fiecare casă și care se spune că aduc noroc, mai ales dacă sunt interpretate de colindători, tradiția sugerează să pui în apa în care te speli o monedă sau un obiect de argint, pentru a fi ocrotit de boli și pentru a avea noroc financiar pe tot parcursul anului. Grâul semănat de Sfântul Andrei trebuie să fie prezent pe masa de Crăciun, iar crenguțele de vâsc ar trebui să fie nelipsite din gospodărie.
Acatistul Nașterii Domnului reprezintă una dintre rugăciunile esențiale pe care creștinii le rostesc la nevoie sau cu ocazia celor mai semnificative evenimente creștine. Pentru a produce efecte benefice asupra spiritului și sufletului, aceasta trebuie rostită cu credință, cu inimă curată și cu răbdare. Rugăciunea aduce binecuvântări întregii familii și celor apropiați, aducând liniște și pace în suflet. Are puterea de a calma orice temperament agitat și orice îngrijorare, aducând liniște în minte și în spirit.
„Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotțiitorul, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat și lumea s-a bucurat de Nașterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul și asemănarea Ta și i-ai dat botezul spre pocăință; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, și ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale și ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaște pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea.
Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primește pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăși l-ai primit. Că am auzit glas grăind și magii închinându-se cu daruri și îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră.
Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naște, măriți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L! Hristos pe pământ, înălțați-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita și cinstita serbare,
Și toți după vrednicie o laudă cu inima și cu buzele. Și acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primește pe robii Tăi, precum și plecarea genunchilor și umilința noastră, ca plinind poruncile Tale, curați și neprihăniți, ajungând acum la cinstită Nașterea Ta, să ne împărtășim cu Preacuratul Trup și Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea și închinăciunea, împreună și Tatălui și Duhului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Citește și: Ce vor avea pe masă deținuții din România de Crăciun. Meniul din penitenciare costă 5,5 lei pentru un om