Cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Vezi cum o depistezi şi la ce riscuri te expui

Infecţia cu Chlamydia Trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală la nivel mondial. Din cauza faptului că, de cele mai multe ori, femeile şi bărbaţii care au contactat boala nu prezintă simptome, infecţia poate să treacă neobservată. Infecţia cu Chlamydia Trachomatis duce la complicaţii oculare, reumatismale, perinatale, iar în cazul femeilor însărcinate există riscul transmiterii infecţiei la copil.
Ileana Popescu
27 nov. 2012, 06:12
Cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Vezi cum o depistezi şi la ce riscuri te expui

Infecţiile genitale determinate de Chlamydia Trachomatis reprezintă cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Infecţia dată de Chlamydia Trachomatis se transmite de obicei pe cale sexuală, poarta de intrare fiind reprezentată de uretră la bărbat şi cervix la femeie”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET medicul ginecolog Andreea Ruxandra Albu.

Ce simptome prezintă infecţia cu Chlamydia Trachomatis

Cel mai frecvent, boala nu prezintă simptome, astfel ea scapă frecvent nediagnosticată şi netrată, ceea ce favorizează răspândirea ei şi aparitia complicaţiilor: boala inflamatorie pelvină, infertilitate, durere pelvina cronică, sarcină ectopică. De aceea, este obligatoriu consultul ginecologic periodic!

„La femei, simptomatologia este una foarte vastă, începând de la dureri pelviabdominale joase (uneori o durere surdă sau poate chiar una acută), sensibilitate anexială, durere la contact sexual (la examenul clinic, manevra de mobilizare a uterului este dureroasă). Toate aceste semne sunt caracteristice unei boli inflamatorii pelvine. Boala inflamatorie pelvină chlamydiană se prezintă asemănător cu cea determinată de alte microorganisme, cu excepţia faptului că se produce mai lent, cu perioade de acutizare, în special în timpul menstruaţiei sau imediat după aceasta. La bărbaţi, eventuala cronicizare conduce la uretrita cronică, prostatită, epididimită, proctită, sindrom Reiter, infertilitate”, a mai precizat Andreea Ruxandra Albu.

În urma consultului, pacientei i se vor recomanda efectuarea mai multe teste specifice pentru Chlamydia Trachomatis. „Vorbim despre serologia specifică, adică dozarea anticorpilor anti-Chlamydia (Ig A, Ig M şi Ig G) şi determinarea antigenului Chlamydia în secreţii urogenitale şi, bineînţeles, şi testele specifice de inflamaţie (leucocite, VSH, proteina C reactivă, fibrinogen). Ecografia este de mare folos în special în formele vechi de boală, în care avem de-a face cu complicaţii, cum ar fi abcesul tuboovarian”, a potrivit medicului ginecolog.

Cum poate fi tratată infecţia cu Chlamydia?

Tratamentul se va face cu antibiotic şi antiinflamatoare. De obicei, sunt necesare cure prelungite şi repetate, în funcţie de cât de veche este infecţia. De asemenea, este foarte important tratamentul partenerului sexual al femeii infectate.

De reţinut este că infecţia cu Chlamydia Trachomatis nu creează imunitate după vindecare. Astfel, un comportament sexual riscant poate duce oricând la o nouă infectare.

Dacă infecţia cu Chlamydia nu este tratată, ce complicaţii pot apărea?

Cele mai multe infecţii sunt necomplicate. „Diagnosticate precoce şi tratate corespunzător se vindecă fără sechele. În caz contrar, boala evoluează putând persista luni de zile, chiar ani. În acest interval de timp, infecţia tractului genital inferior se răspândeşte la nivelul tractului genital superior, conducând la apariţia durerii pelvine cronice şi a bolii inflamatorii pelvine (salpingita, endometrita), cu formarea consecutivă de cicatrici tubare, care la rândul lor cresc foarte mult riscul de sarcină ectopică şi infertilitate”, avertizează specialistul.

Infecţia cu Chlamydia se poate transmite nou-născutului în timpul naşterii

„Femeile cu infecţie genitală chlamydiană pot transmite infecţia nou-născuţilor în momentul naşterii, la trecerea acestora prin filiera genitală a mamei, riscul de transmitere verticală fiind de aproximativ 50%. Contaminarea copilului se poate face la nivelul: nazofaringelui (în 70% din cazuri), conjunctivei, rectului, vaginului, plămânilor”, a mai explicat Andreea Ruxandra Albu.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Patriarhul Daniel transmite un mesaj de însănătoșire pentru Papa Francisc
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!