Meteorologul de serviciu Adrian Pașol, de la Centrul Meteo Regional Sibiu, a declarat că valoarea de minus 8 grade Celsius s-a consemnat datorită fenomenului de inversiune termică, în condițiile în care la stațiile de munte, pe creste, a fost mai cald decât în Harghita. Potrivit sursei citate, la Vârfu Omu s-au înregistrat minus 3 grade Celsius, iar la Bâlea Lac s-a consemnat minus un grad Celsius.
Și în celelalte localități harghitene s-au înregistrat temperaturi negative. La Toplița și Joseni au fost minus 6 grade Celsius, la Bucin s-au consemnat minus 3 grade Celsius, iar la Odorheiu Secuiesc mercurul termometrelor a arătat minus 1 grad Celsius.
Potrivit România TV, temperaturile înregistrate, miercuri dimineaţa, în unele localităţi din România sunt temperaturi mai coborâte decât ceea ce ar trebui să înregistrăm în această perioadă a anului.
Temperaturi în apropierea pragului de îngheţ şi sub acest prag s-au înregistrat în zona Maramureşului, a Transilvaniei şi în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei.
În Capitală, în partea de Nord au fost -2 grade.
Meteorologul Adrian Pașol a mai spus că în următoarele două zile vremea va fi predominant frumoasă, cu cer variabil, iar noaptea temperaturile vor fi scăzute.
Este pentru a doua oară în această lună când la Miercurea Ciuc se înregistrează cea mai scăzută temperatură din țară, după ce în data de 23 octombrie mercurul termometrelor a arătat minus 5,1 grade Celsius.
Minima absolută a lunii octombrie, în Harghita, a fost de minus 13,5 grade Celsius și s-a înregistrat în anul 1988, tot la Miercurea Ciuc, iar maxima a fost de 30,6 grade Celsius și s-a consemnat în 1955.
HARTA TEMPERATURILOR la ORA 8.00
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineaţa, un cod galben de ceaţă în mai multe zone din ţară.
COD GALBEN. Între orele 07:55 şi 11:00 pe arii restrânse în judetul Covasna, inclusiv drumurile naţionale şi europene, local în judetul Alba, inclusiv drumurile naţionale, europene şi autostrada, pe arii restrânse în judetul Harghita, inclusiv drumurile naţionale şi europene, se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m.
Între orele 07:00 şi 10:00 în judeţul Cluj, local în zonele joase inclusiv municipiile Cluj Napoca, Dej şi drumurile naţionale şi europene, se va semnala ceaţă ce determina vizibilitate scăzută local sub 200 m şi izolat sub 50 m.
Între orele 07:00 şi 10:00 local în sudul judeţelor Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, se va semnala ceaţă cu vizibilitate scăzută sub 200 m şi izolat sub 50 m.
Citeşte şi PROGNOZA METEO: Cum va fi vremea în ultima săptămână din octombrie