Cafeaua poate crește, de asemenea, performanța atletică și poate reduce riscul de depresie și declin cognitiv. Dar există și unele controverse pe această temă, astfel că unii vorbesc despre cum să prepari o ceașcă de cafea sănătoasă.
Metodele nefiltrate, cum ar fi presa franceză, prepararea la rece sau cea turcească, permit uleiurilor și particulelor din cafea să ajungă în ceașca finală. Acest lucru creează o aromă îndrăzneață și bogată, dar poate avea unele consecințe potențiale negative asupra sănătății.
Un studiu norvegian cu peste 500.000 de participanți a constatat că consumul de cafea nefiltrată este asociat cu un risc de mortalitate mai mare decât consumul de cafea filtrată, potrivit Health.com.
Motivul este din cauza faptului că unele dintre particulele care rămân în cea nefiltrată, numite diterpene, sunt cunoscute că cresc nivelul de colesterol. Cafeaua nefiltrată are de aproximativ 30 de ori mai multă cantitate de diterpene decât cafeaua filtrată. Alegerea unei metode de preparare filtrată vă poate ajuta să vă faceți cafeaua mai sănătoasă pentru inimă.
Citește și: De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Nutriționiștii avertizează că ți se pune ”ceață pe creier”
Mai multe studii au descoperit că o ceașcă de cafea fierbinte are concentrații mai mari de antioxidanți decât cafeaua rece. Deoarece antioxidanții sunt responsabili pentru beneficiile pentru sănătate ale cafelei, acest lucru sugerează că o cafea fierbinte poate fi mai bună pentru sănătatea generală.
Cafeaua preparată la rece poate fi, de asemenea, mai puțin acidă decât cea fierbinte. Un studiu a constatat că prepararea rece conținea mai puțini compuși acizi. Acest lucru poate explica de ce această băutură rece tinde să provoace mai puține simptome digestive decât cea fierbinte.