Cea mai sănătoasă pâine din România! Dr. Adrian Copcea: „Şi efectele pe glicemie par a fi un pic mai bune”

Pâinea se numără printre produsele nelipsite de pe mesele românilor, iar uneori, românii nu știu ce să aleagă. Adrian Copcea a dezvăluit care este cea mai bună pâine.
Filip Stan
13 aug. 2024, 18:49
Cea mai sănătoasă pâine din România! Dr. Adrian Copcea:

Pâinea este unul dintre produsele favorite ale românilor, fiind nelipsit de pe lista de cumpărături. Cu toate acestea, uneori, românii nu știu ce pâine să aleagă, existând numeroase variante. Recent, dr. Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca a dezvăluit care este cea mai bună pâine.

Dr. Adrian Copcea, despre cea mai bună pâine din România

Adrian Copcea este unul dintre cei mai cunoscuți medici. De cele mai multe ori, acesta oferă explicații elaborate în materie de sănătate. Recent, acesta a dezvăluit că pâinea cu maia este cea mai sănătoasă, potrivit studiilor realizate de-a lungul timpului. Produsul are o istorie vece, iar oamenii l-au consumat până în momentul în care a fost descoperită drojdia, folosită astăzi în toate panificațiile.

„Pâinea cu maia are o istorie veche, la un moment dat întreruptă de descoperirea drojdiei de panificaţie. Ulterior, mai exact în perioada recentă, moda veche s-a reluat parţial. Acesta e locul pâinii cu maia. E o reutilizare a unei metode vechi.”, a explicat medicul Adrian Copcea pe pagina sa de Facebook.

Totodată, el a vorbit despre procesul de creație al produsului și despre beneficiile pe care le are.

Citește și: Pâine englezească cu ceai și fructe. Un desert delicios de post, care se prepară simplu

„Pâinea se făcea cu maia încă din antichitate. Egipul avusese – cel mai probabil – primele pâini cu maia, iar, spre deosebire, pâinea modernă e, de cam două secole, un produs cu drojdie de panificaţie. Maiaua e tot o drojdie, dar amestecată cu bacterii lactice, ambele componente fiind prezente natural în făină. Practic singurele ingrediente ale primelor pâini erau făina şi apa, iar făina conţinea maia (adică drojdie sălbatică şi bacterii lactice) care o fermenta lent şi, cu timpul, apărea pâinea așa cum o ştim noi azi.

Deci făină «autofermentabilă», cum în mod natural e făina. Doar că la un moment dat s-a descoperit că tot procesul poate să aibă loc mult mai repede, cu drojdie de panificaţie standardizată. Mai repede, mai previzibil. Aşa s-a impus pâinea «modernă». Iar drojdia modernă e o drojdie, să zicem, artificială, cultivată, pe când drojdiile naturale din maia sunt drojdii sălbatice, mai rezistente la condiţii diverse şi mai capabile să fermenteze diverşi carbohidraţi.”, a mai spus medicul Adrian Copcea.

Mai mult, medicul a explicat în detaliu care sunt beneficiile consumului cu maia, comparativ cu cea obișnuită.

„Diferenţele între pâinea cu maia şi cea obişnuită derivă practic din mai multe elemente:

• Pe de o parte formula chimică a culturilor starter, cele de fermentaţie, este diferită, ea aduce un dezavantaj ca întindere în timp pentru pâinea cu maia (a cărei obţinere durează mai mult timp, de ordinul zilelor), comparativ cu viteza mare pentru drojdia obişnuită (ore).

• Un aspect particular este activitatea lactobacililor din maia. Lactobacilii produc acizi, scad pH-ul, ceea ce merge bine cu activitatea drojdiilor sălbatice. E o foarte bună colaborare, un «duo» eficient, care permite evitarea unor alte adausuri care să aibă acelaşi efect. În mod normal pâinea cu maia se poate face cu mai puţini aditivi decât cea obişnuită.

• Un aspect particular al pâinii cu maia este efectul pe ACIDUL FITIC. Acest acid este ceea ce se numeşte un antinutrient, e o substanţă care se leagă de minerale în intestinele noastre şi le diminuează absorbţia. În pâinea cu maia există un efect bun al fermentării lactice, se activează fitaza, aşa încât acidul fitic devine mai puţin iar absorbţia mineralelor e mai bună.

• Mai e semnalată şi o mai bună toleranţă la persoanele sensibile la gluten, în sensul că aciditatea crescută a pâinii cu maia influenţează dezvoltarea reţelei de gluten. De fapt, pâinea normală, ca proces de fabricaţie, are ca esenţă dezvoltarea reţelei de gluten în timpul frământării, reţea care e apoi «aerisită» cu bulele provenite din acţiunea drojdiei asupra carbohidraţilor, bulele derivate din fermentaţie. La pâinea cu maia e diferit procesul ca durată, ca parametri, iar datorită acidităţii poate apărea o descompunere parţială şi o influenţare (în bine) a digestibilităţii glutenului.

• Şi efectele pe glicemie par a fi un pic mai bune la pâinea cu maia, fapt incomplet explicat. Într-un fel ar putea fi o asemănare cu oţetul, având în vedere aciditatea un pic mai mare datorită acidului lactic şi a celui acetic apărute în procesul de fabricaţie.”, a adăugat medicul

Citește și: Este bine sau nu să țineți pâinea în frigider? Ce spun experții în siguranța alimentară

Spynews
Dana Badea și Alin s-au despărțit, la scurt timp după ce au ieșit din arest! Influencerița trece prin momente grele
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De ce nu se îngrașă italienii. Secretul care le permite să mănânce pizza și paste fără griji
Capital.ro
Guvernul a dat ordin. Regulă nouă pentru femeile din România. Se va aplica peste tot
Playtech.ro
Americanii nu vor să dea medalia. Lansează o nouă teorie. Eroarea gravă pe care ar fi făcut-o TAS
DailyBusiness
IMPORTANT PENTRU ELEVI, PROFESORI, PĂRINȚI! Schimbare la Bacalaureat și Evaluarea Națională
Adevarul
Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
Spynews
Prețul pe care l-a plătit Ioana Grama pentru o noapte de cazare în Dolomiți. Suma depășește cu mult salariul minim în România
Spynews
Noi informații cutremurătoare despre ce se petrecea la Spitalul Pantelimon. Au fost făcute noi sesizări. Alte cinci decese sunt investigate 
Evz.ro
Schimbare majoră pentru pensionari. Se întâmplă de la 1 septembrie
Ego.ro
Din cauza soacrei mele,mi-am luat copilul și am plecat. M-a umilit și...
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni merge la închisoare. Câți ani va petrece în arest Constantin Popescu
Capital.ro
România a ajuns o mare forță a Europei. Comoara la care oamenii au tot visat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
ANUNȚUL Poștei Române pentru pensionari. CUM ARATĂ decizia de RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...