Potrivit meteorologului de serviciu de la staţia Întorsura Buzăului, termometrele au indicat, vineri dimineaţa, la ora 7.00, minus 31 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată în această iarnă, în zonă. Reprezentantul staţiei meteo din Întorsura Buzăului a menţionat că la sol temperatura a fost şi mai scăzută, de minus 33 de grade Celsius.
În alte zone ale judeţului Covasna s-au înregistrat, vineri dimineaţă, temperaturi cuprinse între minus 18 şi minus 15 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată la Întorsura Buzăului a fost în februarie 2005, când în zonă erau minus 36 grade Celsius.
CITEŞTE ŞI: După ger urmează PLOAIA ÎNGHEŢATĂ şi polei
În judeţul Harghita, cea mai scăzută temperatură din această iarnă, de minus 25 de grade Celsius, s-a înregistrat, vineri, la Miercurea Ciuc şi Joseni.
Meteorologul de la Staţia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat că minima de minus 25 de grade Celsius a fost consemnată după miezul nopţii de joi spre vineri, în timp ce la Joseni mercurul din termometre a coborât la aceeaşi valoare la primele ore ale dimineţii.
„Este cea mai rece zi din această iarnă. Dacă nu ar fi fost ceaţă, temperatura ar fi coborât cu cel puţin 3-4 grade sub minima de astăzi ( vineri – n.r.), de minus 25 de grade. Din cauza ceţii, la Miercurea Ciuc vizibilitatea este de 500 de metri, este chiciură şi zăpada măsoară 25 de centimetri”, a spus Tanko, potrivit Mediafax.
Temperaturile au coborât sub limita gerului în toate localităţile judeţului, alte minime înregistrate situându-se între minus 16 de grade Celsius la Odorheiu Secuiesc şi minus 14 grade la Staţia Bucin. Minima absolută a lunii decembrie în Harghita, de minus 33 de grade Celsius, a fost consemnată în anul 1998, la Miercurea Ciuc.
Temperaturile scăzute fac victime: Peste o mie de oameni au aşteptat mai bine de două ore şi jumătate într-un tren Intercity blocat lângă Periş după ce macazurile s-au blocat din cauza gerului.