Exodul din Hong Kong către Marea Britanie a început după ce China a adoptat vara trecută o lege controversată privind securitatea națională. În luna ianuarie, o nouă schemă de vize din Regatul Unit a făcut mai ușoară translaţia dinspre Hong Kong, iar guvernul britanic a declarat că se așteaptă ca peste 300.000 de rezidenţi în Hong Kong să se mute în Marea Britanie în următorii cinci ani, în cadrul noului sistem. Mişcările s-au resimţit imediat pe această piaţă imobiliară extrem de scumpă.
Potrivit acestor permutări, chiriile din Hong Kong ar putea scădea cu 10%, potrivit Bussines Insider. De asemenea, numărul de case goale ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 18 ani.
Costul ridicat al vieții din Hong Kong și inegalitatea de pe această piaţă imobiliară sunt extrem de vizibile. În timp ce bogații aruncă sute de milioane pe vile și îşi ridică palate „asemănătoare Versaille-ului” , mulți rezidenți abia își pot permite să locuiască în minuscule „case sicriu”.
În total, aproximativ trei milioane de rezidenți din Hong Kong sunt eligibili să aplice pentru BN (Os) – pașapoarte naționale britanice (de peste mări) – și să se mute în Marea Britanie, potrivit unui studiu guvernamental britanic. Drept răspuns, China a denunțat recenta mișcare a guvernului britanic și a spus că nu va mai recunoaște BN (O) drept documente de călătorie valabile.
Afluxul de rezidenţi din Hong Kongeri către Marea Britanie a dus la o creștere în ultimul an a cererii de bunuri imobiliare de lux în Londra. Astfel, în 2020, casele londoneze care s-au vândut cu 10 milioane de lire sterline (aproximativ 14 milioane de dolari) sau mai mult au fost cumpărate în special de cetăţeni din Hong Kong și China, transmitea agenția imobiliară de lux Beauchamp Estates, la începutul anului.
Între timp, Hong Kong ar putea avea 66.683 de case goale în 2021, față de 52.370 de anul trecut, potrivit unui raport Bloomberg. „Acesta este cel mai mare boom al emigrației din istoria Hong Kong-ului „, a declarat Andrew Lo, consultant în domeniul emigrării din Hong Hong. „Oamenii din toate segmentele societății, cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, vorbesc cu toții despre emigrare”, a adăugat acesta.