Dosarul lui Nie Shibin , în vârstă de 20 de ani la care s-au petrecut presupusele fapte, a fost executat în faţa unui pluton de execuţie, în 1995, fiind acuzat de viol şi omor.
Aceasta este cea mai recentă eroare judiciară gravă din China, la ora actuală. „Tribunalul Popular Suprem estimează că faptele invocate în procesul iniţial erau neconcludente, şi modifică în consecinţă verdictul iniţial, declarându-l nevinovat pe domnul Nie”, se arată într-un comunicat oficial al tribunalului difuzat pe reţelele de socializare.
Citeşte şi Migrant sirian condamnat la 10 ani de închisoare în Ungaria
Nie Shubin a fost condamnat pentru viol şi uciderea unei femei al cărei cadavru a fost descoperit pe un câmp de porumb din Shijiazhuang, în nordul Chinei. Atunci, ora crimei, modul de operare al criminalului şi motivul omorului nu au putut fi stabilite, iar documentele importante referitoare la martori şi la mărturiile acestora, precum şi la mărturia acuzatului au lipsit, a recunoscut Curtea Supremă.
Familia tânărului executat a apelat la justiţie imediat după arestarea lui, pentru a-i face dreptate fiului său care, ulterior, a fost executat nevinovat. Abia în 2014, cazul lui Nie Shibin a fost redeschis oficial. Între timp, s-a descoperit că un alt bărbat ar fi comis crimele de care fusese acuzat Nie. Acesta era un criminal în serie şi a fost prins şi arestat în 2005. El şi-a recunoscut crimele fără nicio ezitare.
Citeşte şi Jurnalist condamnat la trei luni de închisoare pentru un mesaj pe Twitter
Oficial, rata de condamnarea tribunalelor din China este de 99,92%, iar riscul producerii de erori judiciare este mare, deoarece interogatoriile sunt conduse de anchetatori abuzivi care fac tot posibilul pentru a dovedi cu orice preţ că persoanele acuzate se fac vinovate de diferite delicte.
China, care are cea mai mare populaţie de pe glob, este şi cea mai mare ţară cu cele mai multe execuţii. Oficial, sunt estimate câteva sute de execuţii pe an în China, însă numărul exact al acesta este încă secret de stat.