Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov

Cabana Postăvaru, unul dintre cele mai vechi simboluri ale orașului Brașov, a fost, este și va continua să fie un loc de întâlnire pentru schiori și pasionații de munte. Pensiunea a împlinit nu mai puțin de 140 de ani!
Alina Costache
04 aug. 2023, 23:28
Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov
Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov

Cabana turistică de pe munții României cunoscută sub numele de Cabana Postăvarul a sărbătorit 140 de ani de existență. Această cabană istorică este amplasată la o altitudine de 1.604 metri în partea nordică a masivului Postăvarul. În perioada de început a secolului trecut, Cabana Postăvarul reprezenta singura construcție din zona Poiana Brașov.

Citește și: Bombă imobiliară la Braşov! Primăria a vândut un apartament de două camere, din zona centrală, cu doar 723 de lei!

Cabana Postăvaru, unul dintre cele mai vechi simboluri ale orașului Brașov, a fost, este și va continua să fie un loc de întâlnire pentru schiori și pasionații de munte. De aici, în zilele cu vreme frumoasă, iubitorii naturii pot admira numeroasele embleme ale munților României, precum Crucea de pe Caraiman, Vârfurile Morarului, Cabana Omu, Valea Mălăieștilor, creasta Pietrei Craiului, pârtia Lupului, Drumul Roșu și orașul Brașov.

Conform jurnaliștilor de la monitorulexpres.ro, apariția acestei cabane a fost imperativă în acea epocă, datorită creșterii cererii din partea schiorilor pentru acea zonă. Între 2 aprilie 1881 și 7 octombrie 1883, în Masivul Postăvarul, cunoscut și sub numele german de Schuler (tradus ca „elev”), a fost construită Schulerhütte – cunoscută ca Cabana Schuler – cea mai veche adăpost montan încă în funcțiune din România.

Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov

Înființat în anul 1541, Liceul Johannes Honterus avea tradiția de a-și duce elevii în excursii aici, în zona cabanei. În fiecare august, timp de aproape două secole, până în 1716, elevii se distrau și desfășurau activități specifice vârstei în acest loc. Prin urmare, se poate afirma că acești elevi au avut un rol de „pionieri” în dezvoltarea turismului organizat în Poiana Brașov.

„Părinții” cabanei au fost membrii Siebenbürgische Karpaten Verein – SKV – în româneşte „Asociaţia Carpatină Ardeleană”, înfiinţată în 1880 la Sibiu, care avea şi o filială la Braşov (înfiinţată în 1881). Acești pasionați de munte, au construit două drumuri spre Vârful Postăvarul.

Este vorba despre două trasee bine-cunoscute: „Drumul Roșu,” care începe de la actuala locație „Capra Neagră,” și „Drumul Albastru,” care începe de la Tâmpa și trece peste Creasta Krukur. Aproape de capătul acestor trasee, în anul 1883, Societatea Carpatină de Turism Viena (SKV) a ridicat cabana Postăvarul în forma sa actuală, extinzând-o în anul 1891. În anul 1903, a fost adăugat un pavilion, iar în 1907, o anexă gospodărească a completat facilitățile.

În anul 1931, cabana a fost din nou extinsă, odată cu creșterea numărului tot mai mare de vizitatori. În această etapă, au fost adăugate două săli de mese, un bar, o încăpere pentru depozitarea echipamentului de schi și o cameră pentru întreținerea schiurilor. Eforturile pentru extindere au fost remarcabile, având în vedere că zeci de mii de cărămizi au fost transportate din oraș de către voluntari cu rucsacurile lor.

Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov

În 1945, cabana a fost naționalizată și, deși a rămas deschisă turiștilor, a început să se deterioreze. În anul 2004, membrii clubului au reușit să recupereze proprietatea cabanei și au inițiat procesul de renovare și modernizare.

Citește și: Motivul pentru care camioanele Roman construite la Brașov nu au mai putut lua startul la Raliul Paris-Dakar din 1999

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Orașele din România în care sunt anunțate ninsori pe 1 Mai, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul