Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov

Cabana Postăvaru, unul dintre cele mai vechi simboluri ale orașului Brașov, a fost, este și va continua să fie un loc de întâlnire pentru schiori și pasionații de munte. Pensiunea a împlinit nu mai puțin de 140 de ani!
Alina Costache
04 aug. 2023, 23:28
Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov
Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov

Cabana turistică de pe munții României cunoscută sub numele de Cabana Postăvarul a sărbătorit 140 de ani de existență. Această cabană istorică este amplasată la o altitudine de 1.604 metri în partea nordică a masivului Postăvarul. În perioada de început a secolului trecut, Cabana Postăvarul reprezenta singura construcție din zona Poiana Brașov.

Citește și: Bombă imobiliară la Braşov! Primăria a vândut un apartament de două camere, din zona centrală, cu doar 723 de lei!

Cabana Postăvaru, unul dintre cele mai vechi simboluri ale orașului Brașov, a fost, este și va continua să fie un loc de întâlnire pentru schiori și pasionații de munte. De aici, în zilele cu vreme frumoasă, iubitorii naturii pot admira numeroasele embleme ale munților României, precum Crucea de pe Caraiman, Vârfurile Morarului, Cabana Omu, Valea Mălăieștilor, creasta Pietrei Craiului, pârtia Lupului, Drumul Roșu și orașul Brașov.

Conform jurnaliștilor de la monitorulexpres.ro, apariția acestei cabane a fost imperativă în acea epocă, datorită creșterii cererii din partea schiorilor pentru acea zonă. Între 2 aprilie 1881 și 7 octombrie 1883, în Masivul Postăvarul, cunoscut și sub numele german de Schuler (tradus ca „elev”), a fost construită Schulerhütte – cunoscută ca Cabana Schuler – cea mai veche adăpost montan încă în funcțiune din România.

Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov

Înființat în anul 1541, Liceul Johannes Honterus avea tradiția de a-și duce elevii în excursii aici, în zona cabanei. În fiecare august, timp de aproape două secole, până în 1716, elevii se distrau și desfășurau activități specifice vârstei în acest loc. Prin urmare, se poate afirma că acești elevi au avut un rol de „pionieri” în dezvoltarea turismului organizat în Poiana Brașov.

„Părinții” cabanei au fost membrii Siebenbürgische Karpaten Verein – SKV – în româneşte „Asociaţia Carpatină Ardeleană”, înfiinţată în 1880 la Sibiu, care avea şi o filială la Braşov (înfiinţată în 1881). Acești pasionați de munte, au construit două drumuri spre Vârful Postăvarul.

Este vorba despre două trasee bine-cunoscute: „Drumul Roșu,” care începe de la actuala locație „Capra Neagră,” și „Drumul Albastru,” care începe de la Tâmpa și trece peste Creasta Krukur. Aproape de capătul acestor trasee, în anul 1883, Societatea Carpatină de Turism Viena (SKV) a ridicat cabana Postăvarul în forma sa actuală, extinzând-o în anul 1891. În anul 1903, a fost adăugat un pavilion, iar în 1907, o anexă gospodărească a completat facilitățile.

În anul 1931, cabana a fost din nou extinsă, odată cu creșterea numărului tot mai mare de vizitatori. În această etapă, au fost adăugate două săli de mese, un bar, o încăpere pentru depozitarea echipamentului de schi și o cameră pentru întreținerea schiurilor. Eforturile pentru extindere au fost remarcabile, având în vedere că zeci de mii de cărămizi au fost transportate din oraș de către voluntari cu rucsacurile lor.

Cea mai veche cabană turistică din România a împlinit 140 de ani! Care este istoria pensiunii din Poiana Brașov

În 1945, cabana a fost naționalizată și, deși a rămas deschisă turiștilor, a început să se deterioreze. În anul 2004, membrii clubului au reușit să recupereze proprietatea cabanei și au inițiat procesul de renovare și modernizare.

Citește și: Motivul pentru care camioanele Roman construite la Brașov nu au mai putut lua startul la Raliul Paris-Dakar din 1999

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Planta care te scapă de țânțari și pe care e bine să o ai în curte sau la geam. Îi ține la distanță, iar mirosul ei e unul aparte
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare pentru Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: caniculă și ploi sporadice
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!