Situl extraordinar, descris în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences, include mai multe cuiburi de dinozaur, ouă, fosile de pui de-abia ieşiţi din ou şi de adulţi din specia Massospondylus.
Liderul proiectului, Robert Reisz, profesor de biologie la Universitatea Mississauga din Toronto, a declarat pentru Discovery News că dinozaurul era erbivor. Precum toate rudele sale sauropode, avea un cap foarte mic şi un gât foarte lung. Puii mergeau în patru labe, însă adulţii erau bipezi.
„Tranziţia de la patru picioare la două, în timpul vieţii unui individ, este un model de creştere neobişnuit, rar văzut la animale, dar întâlnit la oameni”, a spus Reisz. „Cel mai mare schelet articulat al acestui animal avea circa 6 metri lungime, dar probabil creşteau şi mai mari”, mai spune expertul.
Descoperirea sugerează că dinozaurii aveau un fel de „creşă”, adică un loc care le plăcea şi unde să reîntorceau pentru a depune ouă şi a creşte puii. Este cea mai veche dovadă a unui cuib de dinozauri organizat.
Păzirea cuiburilor este în ziua de azi o acţiune des întâlnită printre reptile, precum crocodilii.