Cea mai veche rețetă de mâncare de urzici. Acestea sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Se găsesc ușor și sunt folosite de sute de ani în scopuri alimentare, în diferite mâncăruri, sau în stare uscată, în scopuri medicinale, pentru ceaiuri.
Violeta, din Vaslui, trecută ușor de prima tinerețe, a dezvăluit cum prepară ea mâncarea de urzici. Acestea se opăresc mai întâi în apã clocotită înainte de a fi preparate, fiindcă zeama rezultată este un adevărat medicament pe care membrii familiei trebuie neapărat să-l bea.
„Spăl urzicile bine, bine, în mai multe ape, până când aceasta rămâne curată, apoi le pun la fiert. Atenție, apa trebuie să fie fierbinte când urzicile se pun în oală. Nu există un gramaj anume. Eu le pun din ochi, cam cât cred sau în functie de câte portii de mâncare vreau să fac.
Separat pun o ceapă mare și o înmoi un pic în ulei, adică o călesc. După ce urzicile se fierb, le scurg bine. Din zeama rămasă opresc o canã pentru ciulama, restul o pun într-o sticlă. Se bea ca un medicament, are mult fier. Urzicile fierte le pun peste ceapa călită și amestec.
Pentru cei care doresc o mâncare fină, compozitia se poate băga la un blender. Eu nu procedez asa. Le amestec bine, bine, cu lingura de lemn, după care pun mai multe linguri de făină albă de grâu si amestec din nou, în timp ce din zeama rămasă picur câte un pic și amestec la foc mic până se face un piure. Si cam asta este ciulamaua de la noi, din Tălăsman. Să nu uităm la urmă să punem și câțiva căței de usturoi. Cine nu ține post poate pune peste ciulama și un ou ochi”, a dezvăluit Violete, pentru Vremeanoua.ro.