Cea mai veche Tora din lume, descoperită la Bologna FOTO

Sulul pe care este scrisă cea mai veche Tora din lume, datând după toate probabilităţile din secolul al XII-lea, a fost găsit în arhivele Universităţii din Bologna, a anunţat miercuri profesorul care a făcut această descoperire.
Alina Costache
29 mai 2013, 16:06
Cea mai veche Tora din lume, descoperită la Bologna FOTO

Sulul, confecţionat din piele de oaie, lung de 36 de metri şi înalt de 64 de centimetri, era clasat în arhivele universităţii italiene ca un document din secolul al XVII-lea şi cu un nume foarte simplu: „sulul numărul 2”, scrie Mediafax.

Însă profesorul de iudaism Mauro Perani a observat că textul din acel rulou nu era conform cu anumite modificări aduse Torei în secolul al XII-lea.

„M-am gândit imediat că ruloul era mult mai vechi”, a spus profesorul italian, întrucât acesta conţinea litere şi semne care au fost interzise în secolul al XII-lea de filosoful evreu Moise Maimoinide.

Sulul face parte dintr-o serie de 30 de manuscrise evreieşti pe care profesorul Perani a început să le catalogheze în februarie.

Acest tip de document este foarte rar, pentru că, atunci când textul din Tora suferă vătămări, documentul îşi pierde caracterul sfânt şi nu mai poate fi utilizat. El este atunci distrus„, a explicat expertul italian.

Ruloul se află într-o stare excelentă de conservare, spune Perani, potrivit căruia zeci de mii de exemplare ale Torei au fost distruse de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cel mai vechi rulou al unei Tora cunoscut până în prezent datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea, chiar dacă anumite elemente din Tora, sub formă de carte, nu de rulou, datând din anul 1008, există la Sankt Petersburg în Rusia.

Datarea cu carbon efectuată în Italia şi în Statele Unite a confirmat faptul că manuscrisul a fost realizat între sfârşitul secolului al XII-lea şi începutul secolului al XIII-lea.

Ruloul a fost identificat şi catalogat în mod eronat de un arhivist în anul 1889.

Potrivit experţilor italieni, ruloul a intrat în posesia Universităţii din Bologna provenind de la o mănăstire dominicană din regiune, după desfiinţarea de către Napoleon a ordinelor religioase din Italia în secolul al XIX-lea.

„Este absolut normal” ca fraţii dominicani să fi avut o Tora, în virtutea colaborării din Evul Mediu dintre erudiţii creştini şi cei evrei, a adăugat profesorul Mauro Perani.

Oraşul Bologna a adăpostit multă vreme o importantă comunitate evreiască, iar universitatea din acest oraş a organizat cursuri de limbă şi civilizaţie ebraică încă din secolul al XV-lea.

Fragmente dintr-o Tora datânt din secolul al VII-lea au mai fost descoperite, însă sulul din Bologna este considerat ca fiind cel mai vechi text sacru regăsit în integralitatea sa.

În tradiţia evreiască, Torele nu sunt datate.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească o familie de români aflați în vacanță în Grecia. Au promis că nu se mai întorc vreodată aici: ”Dezamăgitor și regretabil”
Capital.ro
Se confiscă pe loc. Ilegal să transporți cu mașina în România. Legea nu se discută
Playtech.ro
Cine transmite la TV finala lui David Popovici de la Jocurile Olimpice de la Paris. Proba de înot poate fi văzută pe două posturi
DailyBusiness
Impozit MAI MIC pentru o categorie de români. Pentru cine se pregătește oferta din 2025?
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
România se revoltă. Cu asta se ocupa, de fapt, BĂSESCU...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
CJUE: Justiția din Franța a greșit în cazul mandatului de arestare al lui Paul-Philippe al României
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!