Cea mai vulnerabilă categorie socială, apărată de lege | EXCLUSIV

Vot istoric în Parlamentul României: Camera Deputaților a dat „undă verde" unui proiect ce apără cea mai vulnerabilă categorie socială.
Andi Miron
30 iun. 2023, 10:38
Cea mai vulnerabilă categorie socială, apărată de lege | EXCLUSIV

În ultimii ani, cazuri oribile cu privire la fapte penale ce vizează persoane vulnerabile, precum femei și copii au ajuns în atenția opiniei publice. De la cazurile individuale de abuz sexual, până la rețele ce operează cu metoda „Loverboy”. Pentru a descuraja astfel de fapte, specialiștii în drept penal, respectiv psihologii criminaliști, au solicitat în repetate rânduri legi mai dure. Din fericire, lucrurile se îndreaptă în această direcție, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă cel mai recent proiect votat de Parlament, ce vizează protejarea minorilor.

Concret, miercuri, 28 iunie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care orice act sexual cu o persoană sub 16 ani este considerat viol.

Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Faptele nu vor fi incriminate dacă diferența de vârstă între persoanele în actul sexual este mai mică de cinci ani.

Pe larg am discutat cu avocatul Ilie Dorin despre acest proiect de lege:

„Din lecturarea proiectului de lege adoptat de Parlament reiese că s-au înăsprit pedepsele pentru infracțiunile unde victimele sunt minori. De asemenea, s-au incriminat în mod distinct fapte precum violul asupra unui minor, agresiunea sexuală asupra unui minor și actul sexual cu un minor.

A fost legiferată și o nouă infracțiune ce constă în determinarea sau înlesnirea întreținerii de acte sexuale între minori. Incriminarea distinctă și cu rigurozitate a acestor fapte face să sporească protecția minorilor, persoane vulnerabile în contextul social actual.

O altă modificare importantă este creșterea pragului prin care un minor poate consimți un raport sau act sexual. Astfel vârsta de 16 ani devine pragul general pentru orice infracțiune privind integritatea sexuală a minorilor. Un minor sub 16 ani nu mai poate decide cu privire la consimțirea unui act sau raport de natură sexuală, un astfel de act sau raport fiind întotdeauna o faptă penală. Deci consimțământul unei persoanei minore cu o vârstă sub 16 ani nu mai este valabil din punct de vedere penal în nici o situație, fapta fiind infracțiune și atrăgând răspunderea penală.

Caracterul penal al unor astfel de fapte este înlăturat doar dacă diferența de vârstă este de 5 ani între făptuitor și persoana vătămată, și doar în anumite condiții.

De asemenea, prin acest proiect se instituie noi garanții procesual penale pentru victimele minore precum: obligativitatea asistenței juridice prin avocat, dreptul victimei de a fi informată despre evadarea sau eliberarea făptuitorului, obligația organelor de a înregistra măcar audio audierea persoanei vătămate minore atunci când nu au posibilitatea unei înregistrări video, posibilitatea ca ședințele să fie declarate nepublice când victimele infracțiunilor privind integritatea sexuală sunt minore.

Este o lege menită să sporească protecția minorilor victime ale infracțiunilor sexuale, dar trebuie să vedem dacă noile incriminări vor descuraja făptuitorii, acesta fiind dezideratul legiuitorului”, a comentat avocatul.

Protecție sporită pentru persoanele din familii disfuncționale. Fără abuzuri la adresa copiilor și a femeilor din relații toxice

O altă problemă majoră reprezintă violența domestică. De cele mai multe ori, victime sunt femeile – unele nu-și dau seama în ce situație gravă sunt, dar cele mai multe se lovesc de frica de a pune punct, pentru că autoritățile nu le pot oferi siguranța necesară.

Pe marginea acestui subiect am discutat cu celebrul psiholog criminalist Tudorel Butoi. Profesorul universitar susține că existe mari probleme cu legea în vigoare.

Așadar, e nevoie de inițiative concrete și împotriva acestor probleme.

„S-a ajuns în acest punct pentru că justiția, în componența represiv-penală, a lăsat garda jos. Cum poți să cercetezi pentru loviri corporale făptuitorii, aflați în arest la domiciliu – în stare de libertate, cu control judiciar?

Justiția noastră este naivă, dacă nu chiar debilă. Sunt niște nimicarnici. Să pună mâna pe cursul meu de psihologie judiciară!

Trebuie să se înțeleagă că valoarea intimidantă – preventivă a făptuitorilor este zero, dacă nu ai o justiție corectă, care-l apără pe cetățean. Femeile sunt bătute, maltratate”, a avertizat Tudorel Butoi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai