Le Rosey, cea mai scumpă școală din lume, se află în Elveția. Copiii lui John Lennon, Diana Ross sau Rockefeller au studiat acolo. Taxa anuală e de 133 de mii de dolari

Institutul Le Rosey din Elveția e cea mai scumpă școală din lume, iar acolo au studiat și copiii celor mai mari celebrități. 133 de mii de dolari trebuie să scoată părinții din buzunar în fiecare an pentru ca cei mici să beneficieze de programe academice, sportive și artistice complexe.
Claudia Simion
28 iul. 2021, 14:18
Le Rosey, cea mai scumpă școală din lume, se află în Elveția. Copiii lui John Lennon, Diana Ross sau Rockefeller au studiat acolo. Taxa anuală e de 133 de mii de dolari

Institutul Le Rosey este o școală – internat din Rolle, Elveția, fondată de Paul-Émile Carnal în 1880. Face parte din cele mai vechi instituții de învățământ de acest tip din Elveția și e una dintre cele mai costisitoare școli din lume.

Școala deține și un campus în statul stațiunii de ski Gstaad din cantonul Berna, unde se mută corpul studențesc, facultatea și personalul în perioada ianuarie – martie.

Institutul Le Rosey este acreditat de Asociația Școlilor și Colegiilor din New England, Bacalaureatul Internațional, Ministerul Educației Naționale din Franța și de Consiliul Școlilor Internaționale. Le Rosey este, de asemenea, membru al Consiliului European al Școlilor Internaționale.

Filozofia Le Rosey e inspirată de ceea ce numea Howard Gardner, profesor la Harvard, „inteligență multiplă”, iar scopul e de a dezvolta toate talentele elevilor prin programe academice, sportive și artistice. Școala oferă cursuri în limbile engleză și franceză, în funcție de programul academic ales de student. Studenții pot, de asemenea, să ia mai multe cursuri de limbă în timpul anului. Studenții pot da ori Bacalaureatul Internațional ori Bacalaureatul Francez. Sunt peste 400 de elevi la această școală, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și care provin din 58 de țări diferite, 60% dintre ei fiind europeni. Sunt primiți doar 10% dintre elevi dintr-o țară.

Campusul instituției de învățământ are 28 de hectare de teren amenajat. E singura școală din lume care schimbă campusurile în funcție de sezon. Primăvara și toamna cursurile se țin în campusul Château du Rosey din satul Rolle din cantonul Vaud, aflat între Geneva și Lausanne, în sud-vestul Elveției. Pentru lunile de iarnă din ianuarie până în martie, întregul corp studențesc se mută într-un grup de cabane din stațiunea de schi Gstaad din cantonul Berna.

Sistemul de învățământ pune accent pe creativitate și sport

Creativitatea e încurajată foarte mult la această școală și se pune foarte mult accent pe programe artistice și culturale. Tocmai de aceea, copii au posibilitatea să meargă des la spectacole de teatru, expoziții, festivaluri, concerte.

Sportul e, de asemenea, nelipsit din activitatea lor zilnică fiindcă reprezentanții școlii pun foarte mult accent pe o viață activă și sănătoasă.

Le Rosey oferă elevilor posibilitatea de a practica o mulțime de sporturi: în perioada primăverii și toamnei – fotbal, baschet, volei, navigație, canotaj, înot, schi nautic; în perioada iernii – schi, snowboard, hochei pe gheață, curling, snowshoeing.

Acolo au studiat copiii celor mai mari celebrități: John Lennon, Diana Ross, Rockefeller

Château du Rosey, un castel feudal situat în campusul principal de la Rolle, datează din Evul Mediu și găzduiește zona centrală de recepție a Le Rosey. În 1880, locul campusului Le Rosey a fost ales de fondatorul școlii, Paul Emile Carnal. În 1911, fondatorul i-a dat proprietatea fiului său, Henri-Paul Carnal.

În 1931, Lucien Brunel, fost membru al Crucii Roșii Internaționale și fost director al școlii Castelului Grand-Lancy, a preluat, la cererea lui M. Henri Carnal, șefia Le Rosey până în 1949. În 1947, a treia generație de regizori, Louis Johannot și Helen Schaub și-au asumat dreptul de proprietate asupra Le Rosey.

În 1967 Le Rosey a permis accesul fetelor pentru prima dată și a deschis chiar un campus separat pentru acestea. În 1980, actualii proprietari, Philippe și Anne Gudin de la Sablonnière, au devenit a patra generație de regizori la Le Rosey.

Înainte să se ia decizia ca nu mai mult de 10% din studenți să vină dintr-o țară, în La Rosey predominau anumite naționalități. În anii 1950 și 1960 majoritatea elevilor erau americani, italieni și greci. În 1970 predominau arabii și iranienii, iar în anii 1980 erau mulți japonezi și coreeni. În anii 1990 erau foarte mulți ruși.

Institutul Le Rosey a avut numeroși absolvenți celebri, iar printre aceștia se numără Regele Albert al II-lea al Belgiei, Prințul Rainier din Monaco și Regele Farouk din Egipt. Reprezentanții școlii susțin că 30% din studenții lor ajung la universități aflate în topul celor mai bune 25 de unități de învățământ din lume.

Printre cei care au studiat la Le Rosey se numără și copiii starurilor David Niven, Elizabeth Taylor, Roger Moore, John Lennon, Diana Ross, Rothschild, Botin, Niarchos, Benetton, Duke, du Pont, Rockefeller.

Zeci de zone de agrement, centre de echitație, teatru, săli de spectacole

Învățarea de limbi străine e un lucru esențial la această școală. Le Rosey oferă educație bilingvă și biculturală riguroasă, limba principală de predare e franceza / engleza, în funcție de alegerea studentului. Din clasa a noua (clasa a treia din SUA) și terminând cu clasa a șaptea (clasa a cincea din SUA), elevii de la Le Rosey urmează programul bilinv primar.

Elevii Le Rosey din clasele 6-2 (clasele a șasea și a zecea din SUA) își aleg limba principală și își continuă studiile în franceză sau engleză. Dacă e posibil, elevii își continuă studiile în limba maternă și în a treia sau a patra limbă în plus față de limba principală de predare. În ultimii cinci ani au fost predate peste 20 de limbi diferite.

Le Rosey are două campusuri, unul pentru băieți și unul pentru fete. Fiecare pensiune are un total de 179 de dormitoare, cu băi proprii. Clădirile academice au 53 de săli de clasă, 8 laboratoare științifice, 14 camere special echipate, 48 de apartamente pentru profesorii Le Rosey, 2 infirmerii, o bibliotecă și un centru media, un teatru, 3 săli de mese și 2 cafenele, un auditoriu, 2 săli de sport. Facilitățile sportive și de artă de la Le Rosey includ: 10 terenuri de tenis din lut, o piscină interioară de 25 de metri și centru de wellness, o piscină de 25 de metri în aer liber, 3 terenuri de fotbal, un teren de rugby, o pistă de alergare, un teatru în aer liber și o seră reglementată de computer. În afara campusului, Le Rosey deține: un centru privat de echitație care găzduiește 30 de cai, o școală de echitație interioară, o zonă de dresaj și un club. De asemenea, în afara campusului se află centrul de navigație Le Rosey echipat cu: 10 bărci cu barcă cu motor, 3 bărci cu motor, 3 yawls și un iaht de 12 metri.

Ce taxe anuale sunt la Le Rosey

Din 2011, taxele anuale sunt 125.000 CHF, adică aproximativ 133.000 de dolari, fără taxe suplimentare. Studenții care au rezultate deosebite pot primi burse.

Cum arată o zi obișnuită pentru elevii care învață la Le Rosey

7.00 am – Elevii se trezesc, se îmbracă, își fac patul, servesc un mic dejun sănătos alături de ceilalți colegi.

8 am – 12.20 pm – Cinci lecții, urmate de o pauză de ciocolată.

Luni, la prânz: O întâlnire cu toți din școală pentru anunțuri, gânduri și schimb de idei. În celelalte zile ale săptămânii, prânzul este urmat de timp liber.

1.15 pm – 2.00 pm – Al șaselea curs.

2.15 pm – 3.30 pm – Sport. Numeroase activități sportive prin intermediul cărora copiii pot descoperi care le sunt preferințele.

După un duș și o gustare echilibrată și ceai: trei sferturi de oră de studiu supravegheate de profesori care urmăresc progresul elevilor.

5.00 pm – 5.40 pm – Timp pentru a studia o limbă străină sau pentru lecții de muzică sau timp liber pentru jucatul afară sau pentru board games în interior.

6.50 pm. E servită cina.

8.45 pm. Elevii din clasele mici merg la culcare.

9.15 pm. Elevii din clasele mai mari merg la culcare.

 

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Donald Trump acuză tarifele „exorbitante” ale Canalului Panama și amenință cu acțiuni
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii