Ceai de leuştean. „Recomandat în afecţiuni ale glandelor salivare, afecţiuni digestive, anorexie, bronşite, colici abdominale la copii, constipaţie, debilitate, diaree, edeme cardiace, balonare, hipertensiune, inapetenţă, stres, tahicardie, traheită, tulburări de ciclu, dar şi în uz extern, în ulceraţii pe piele, alergii, răni şi furuncule, leuşteanul este, într-adevăr, mai mult decât o simplă plantă aromatică”, a explicat specialistul în fitoterapie Elena Badea.
Ceaiuri pentru glanda tiroida. Care sunt plantele care imbunatatesc functionarea acestei glande. Cate cani trebuie baute pe zi!
Leuşteanul este însă folosit cu rezultate deosebite şi în curele de detoxofiere. Specialistul recomandă o reţetă simplă de ceai indicată pentru curăţarea organismului.
„Avem nevoie de o linguriţă de plantă uscată sau două linguriţe de plantă verde, la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Preparatul are capacitatea de a detoxifica organismul. O cură de detoxifiere durează 14 zile, perioadă în care se consumă zilnic câte două căni de infuzie. Acelaşi ceai tratează tusea convulsivă, edemele cardiace şi indigestiile. În plus, consumat înainte de culcare, planta îşi face efectul în timpul nopţii şi va devein un laxativ eficient dimineaţă”, explică Elena Badea.
Ceaiul de pătrunjel, ideal pentru slăbit. Băutura cu care dai jos 5 kilograme în 3 zile
Atenţie, femeile însărcinate nu trebuie să consume ceai de leuştean. „Sunt raportate cazuri de pierderi de sarcină cauzate, se pare, de efectul de contracţie a uterului. Pentru că nu sunt studii în domeniu, femeile care alăptează ar trebui să evite consumul de leuştean”, mai spune specialistul.
Planta ar putea creşte cantitatea de sodiu din organism ceea ce ar putea duce la creşterea tensiunii. Acest efect îl face nerecomandat hipertensivilor şi celor cu disfuncţii renale sau inflamaţii ale rinichilor.
“Totodată, trebuie precizat că dacă este administrat în acelaşi timp cu pilulile diuretice, poate duce la deshidratare”, mai spune specialistul, care recomnadă consultarea unui medic înainte de a începe o cură cu acest preparat.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de leuștean
Acesta este cunoscut din antichitate, mai ales de greci, care îl foloseau pentru efectele lui benefice asupra sistemului nervos, dar și a digestiei. Mulți medici îl recomandă pentru anorexie, colici abdominale le copii, diaree, constipație, edeme cardiace, hipertensiune, balonare, bronșite, afecțiuni ale glandelor salivare, stes, inapetență, traheită, tahicardice, tulburărui de ciclu.