Ceaiul de valeriană funcționează într-un mod similar cu cel de mușețel. Acesta este obținut din rădăcinile plantei de valeriană și ajută la relaxarea corpului. Conform publicației Healthline, ceaiul de valeriană ajută în tratarea insomniilor și îmbunătățește vizibil calitatea somnului.
Este recomandată chiar și pentru femeile care sunt la menopauză, în special atunci când suferă de insomnii. Deși există câteva studii care atestă faptul că ceaiul de valeriană îmbunătățește calitatea somnului, mai este nevoie de efectuarea anumitor cercetări înainte de a se stabili că acesta este benefic pentru consumul zilnic.
Ceaiul de mentă
Menta este extrem de versatilă și are o aromă puternică. Folosită într-o mulțime de băuturi, menta a fost pentru prima dată utilizată în medicina tradițională. Se crede că ceaiul de mentă are proprietăți antivirale și antimicrobiene. Menta poate ajuta de asemenea în cazul afecțiunilor gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, scrie Healthline.com.Ceaiul de mentă se prepară cu ușurință și poate fi consumat seara pentru a calma eventualele dureri de stomac, dar și pentru a te relaxa.Deși este un preparat sigur, el poate interacționa cu anumite medicamente pentru diferite afecțiuni. Astfel, dacă vă aflați sub un tratament anume, ar trebui să consultați medicul înainte de a începe consumul de ceai de mentă.
Sucul de cireșe
Cireșele sunt fructe excelente cu o aromă bogată. Nu sunt recomandate doar pentru gustul lor savuros, ci și pentru beneficiile asupra somnului. Cireșele sunt bogate în triptofan, un aminoacid benefic care te ajută să te relaxezi.
Un studiu realizat pe 20 de persoane a demonstrat că sucul de cireșe crește nivelul de melatonină, hormonul implicat în reglarea ritmului circadian. Studiul a fost realizat timp de mai multe săptămâni. Nutriționiștii spun că este suficientă o cană de suc de cireșe pe zi pentru ca o persoană să aibă parte de un somn odihnitor.
Citește și: Consumul excesiv de ceai verde poate avea riscuri majore. Care este cantitatea optimă de ceai pe care trebuie să o consumi zilnic ca să beneficiezi la maximum de proprietăţile acestei licori
Laptele cald
Multe organizații de renume recomandă consumarea unui pahar de lapte cald înainte de culcare. Acest lucru se întâmplă pentru că laptele conține triptofan. El crește nivelul de serotonină și ajută la relaxarea corpului. Nivelul crescut de serotonină poate duce rapid la creșterea nivelului de melatonină, hormonul somnului. Mai multe studii au demonstrat că laptele cald ajută la îmbunătățirea calității somnului și poate scădea mișcările din timpul acestuia. Dacă nu ești intolerantă la lactoză, această alegere ar putea fi ideală pentru tine. Un pahar de lapte cald înainte de culcare poate deveni un ritual de relaxare care să te ajute să te odihnești mai bine peste noapte.
Laptele de migdale
Laptele de migdalele se numără printre acele băuturi care te ajută să adormi mai ușor. Migdalele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Laptele de migdale este cremos și poate fi un înlocuitor delicios pentru laptele de origine animală. Conform publicației Eat This, Not That, laptele de migdale poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Studiile au fost realizate pe 75 de persoane.
Ele au arătat o îmbunătățire a somnului după ce aceste persoane au consumat lapte de migdale pentru mai multe săptămâni. Un alt studiu realizat pe 442 de studenți a arătat că laptele de migdale a scăzut insomniile în rândul acestora cu 8.4 %. Participanții au fost rugați să consume un pahar cu lapte de migdale pentru două săptămâni. Cu toate că este benefic, persoanele care au alergie la migdale, ar trebui să evite consumul acestei băuturi.